Anasayfa Makale Yazar Köşeleri Games for Windows Live fiyaskosu

Games for Windows Live fiyaskosu

Bir türlü kapatılmayan Games for Windows Live fiyaskosunu bu yazımızda ele alıyoruz.

Microsoft’un fiyaskoları bitmek tükenmek bilmiyor. Windows Phone’un ülkemizde hiç olmaması, XBOX Türkiye resmi Facebook sayfasındaki hayran sayısının 1000’e bile ulaşamamış olması ve Windows 8’in ikinci bir Vista faciası olacağı gibi konulara daha önce değinmiştik. Bugün masaya yatıracağımız konu ise Games for Windows Live.

Öncelikle kısaca Games for Windows Live, ya da kısa adıyla GFWL nasıl ortaya çıktı ona bakalım. Kesin bir bilgi olmaması ile birlikte GFWL’nin ortaya çıkması, Steam’in popülerlik kazanmasından sonraya denk geliyor. Hem Steam’e rakip bir platform hem de oyunların artan Mac desteği karşısında Microsoft, daha önce umursamadığı Windows oyunlarını bir çatı altında toplamaya başladı. Bu bağlamda piyasaya çıkan oyunlar “Games for Windows” etiketiyle çıktı ve oyunla birlike kullanıcıların bilgisayarına Games for Windows istemcisinin yüklenmesi zorunlu oldu.

Games for Windows Live ne işe yaramıyor?

Bu istemci, yani GFWL programı, oyunculara fazladan pek bir şey sağlamayan ve adeta bir ayak bağı olan dünyanın en gereksiz programlarından biri olmaya aday. İlk başlarda Steam gibi bir kütüphanesi olan ve satın aldığınız oyunları burada görebildiğiniz program, daha sonra vasat satışlar nedeniyle bu özellik kaldırılınca tam bir çöle döndü. Artık programın içinden oyun satın alamıyorsunuz. XBOX Live sitesine girmeniz gerekiyor. Ülkemizde buradan da oyun almak ancak PayPal ile mümkün. Zaten fiyatlar ne Euro, ne de dolar üzerinden gözüküyor. Nedense ödemeyi Pound ile yapmak zorundasınız. Bravo Microsoft!

Şimdi gelin bir de Games for Windows Live deneyimine göz atalım. Farz edelim Steam’den Super Street Fighter IV: Arcade Edition’ı satın aldık. Oyunu indirdik ve çalıştırdık. İlk etapta oyunun seri numarasını GFWL’ye girmemiz gerekiyor. Tabi bundan önce e-posta adresimiz ve şifremizi yazarak sisteme giriş yapmadan olmaz. Ama şifrenizi veya kullanıcı adınızı yanlış yazsanız da sisteme girebiliyorsunuz. Hata ise seri numaranızı girince geliyor. Bunu hangi ileri zekalı Micorosft mühendisi programladıysa elini öpmek istiyoruz. Tebrikler! Ne demiştik? Evet, sisteme giriş yapmanız gerek, aksi takdirde oyundaki ilerlemeniz kaydedilmiyor. Yani GFWL’ye giriş yapmazsanız oyun Save yapmıyor.

Şimdi bu durumda Save dosyalarının GFWL hesabınıza kaydedildiğini düşünüyorsunuz dimi? Hayır! Her fırsatta Cloud’dan bahseden Microsoft, Save dosyalarınızı bildiğiniz “Belgeler” klasörüne kaydetmek için sizden sisteme giriş yapmanızı istiyor. Dahiyane! Efendim sisteme giriş yaptık, oyunun seri numarasını da girdik. Ardından profilimiz internetten indiriliyor. Bu kısmı da anlamakta güçlük çekiyoruz. Zaten internete bağlıyız, profilimiz neden tekrar bilgisayarımıza indiriliyor? Neden Cloud tabanlı erişim yok? Neyse, profilimiz indi. Bu defa da sistem uyarı veriyor. Kullandığınız GFWL istemcisi eski, güncelleme iniyor, inme işlemi bitince oyunu kapatın. Haydaaa. Oyunu niye kapatıyoruz?

Oyunu kapıyoruz. Güncelleme başlıyor. Oyun tekrar açılıyor. Tekrar sisteme giriş yapıyoruz, ve tekrar oyunun seri numarasını giriyoruz! Daha doğrusu oyunun her yüklediğinizde bu seri numarasını girmek zorundasınız. Seri numarası nedense hesabınızla ilişkilendirilmiyor. Tüm bunları yaptıktan sonra oyunu oynayabiliyorsunuz. Burada Games for Windows Live’ın tek yaptığı iş ise çevrimiçi oyun deneyimi. Fakat “Bunu Steam de yapabilirdi” demekten kendimizi alıkoyamıyoruz.

Özetleyecek olursak Microsoft bir kez daha kullanıcı deneyimini zehir etmeyi başarıyor. Sizi bir oyuncunun konuyla ilgili isyanını Games for Windows Live Facebook sayfasında dile getirdiği bu görsel ile başbaşa bırakıyoruz: