Anasayfa Haber Neil Armstrong’u Kaybettik !

Neil Armstrong’u Kaybettik !

Ay’a ilk ayak basan İnsan Astronot Neil Armstrong 25 Ağustos günü hayata gözlerini yumdu.

NASA’nın ünlü astronotlarından Neil Armstrong, Apollo 11 ile 20 Temmuz 1969 günü Ay’a ayak basarak tarihe geçmişti. ” Benim için ufak ama insanlık için büyük bir adım ” sözleriyle adını tarihe geçiren Astronot’u 25 Ağustos günü 82 yaşında kaybettik.

Armstrong, 7 Ağustos’ta geçirdiği kalp ameliyatının uzun vadede gösterdiği nedenlerden dolayı hayata gözlerini yumdu. Ölümünün ardından başta Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama olmak üzere bir çok isim üzüntülerini belirtti. Apollo 11 mürettabından Buzz Aldrin ” Öldüğünü duyduğumda büyük üzüntü yaşadım. Tanıdığım en iyi uçuş pilotunun bir Amerikan kahramını gibi milyonlar tarafından uğurlanacağından eminim ” sözleriyle üzüntüsünü belli etti. Neil ve Buzz Ay’da yürüyüş yaparken Ay yörüngesinde Ay modülünüden sorumlu Michael Collins ise üzüntüsünü kısa sözlerle belirtti ” O en iyisiydi ve onu fena halde özleyeceğim “.

Soldan sağa Armstrong, Collins, Aldrin

Neil Armstrong,  önceleri donanmada pilotluk yaparken NASA’nın hava programına seçilmiş başarılı bir askerdi. Daha sonradan NASA için oldukça önemli olan ve yörüngede manevra kabileyetlerini sergileyecekleri Gemini programında tecrübesini konuşturmuş, Apollo serüveni için biletini garantilemişti. İnsanlığın uzay serüveninde Yuri Gagarin ile birlikte önemli bir yere sahip olan Neil Armstrong’un ölümü, bir çok kesim tarafından üzüntüyle karşılandı. Ufak bir adım atmış olmasına rağmen geleceğin uzay serüvenleri için büyük bir başlangıca imza atmıştı.