Anasayfa Haber Panasonic Dünya’yı Kurtaracak

Panasonic Dünya’yı Kurtaracak

Panasonic'in çevreci teknolojisi hakkında ilk bilgiler paylaşıldı.
Panasonic'in çevreci teknolojisi hakkında ilk bilgiler paylaşıldı.
Panasonic'in çevreci teknolojisi hakkında ilk bilgiler paylaşıldı.
Panasonic’in çevreci teknolojisi hakkında ilk bilgiler paylaşıldı.

Panasonic’in üzerinde çalıştığı bitki benzeri makina, dünya üzerindeki sera gazı etkisini azaltacak.

Elektronik devi Panasonic, üzerinde çalıştıkları yeni bir teknoloji hakkında ilk bilgileri paylaştı. Bitki benzeri bir makina ile küresel ısınma etkilerini azaltacak bir makine geliştirdiklerini açıkladılar. Bu makine ışığı kullanarak atmosferdeki fazla CO2 (Karbondioksit) miktarını kazıyacak.

Artificial Photosynthesis System adını verdikleri teknoloji sayesinde sera gazı, organik materyale çevrilecek. Daha önce buna benzer çalışmalar olmuştu. Ancak bu teknoloji oldukça farklı. Diğer teknolojiler bitki örtüsünü taklit ederek karbondioksit miktarını verimli bir hale sokmaya çalışıyordu.

Panasonic, gerçek bitkilerle karşılaştırıldığında bu sistemin %0.2 verimlilik düzeyinin bulunduğunu belirtti. Artificial Photosynthesis güneş ışığını kullanarak oksijen üretiyor. Güneş ışığını karbondioksit ve su yardımıyla aynı bitkiler gibi çalışarak, oksijen ve organik besin elde etmek için kullanıyor.

Cihazın içerisindeki Foto-Elektrotlar su ve ışık ile dolduruluyor. Su molekülleri ışığa karşı tepki vererek, elektron, oksijen molekülleri ve hidrojen iyonları ortaya çıkarıyor. Bu elektronlar kablo vasıtası ile katalizör görevi gören elektronlara ulaşıyor. Burada karbondioksit ve hidrojen iyonları ile tepkimeye giriyorlar. Böylece çoğunluğunu formik asitlerin oluşturduğu organik materyaller ortaya çıkıyor.

Bu yolla elde edilecek karbondioksit için elektronların uyarılmış durumdan, ışık kullanılarak yüksek-enerjili seviyeye çıkarılması gerekiyor. Panasonic Foto-Elektrotlar için LED lambaları yerine Nitrit yarı-iletkenler kullanıyor. Firma bu yolla da, elektronların yüksek-enerji seviyesine ulaşabileceğini keşfetmiş oldu.

Bu teknoloji sayesinde hem küresel ısınmaya çare bulunabilir hem de temiz enerji sorunu çözülebilir. Proje üzerinde dünya çapındaki araştırmalar sürüyor. Panasonic bu projede istediği başarıyı yakalayabilirse, endüstriyel çalışmalara uygun bir modelinin de yapılabileceğini belirtti.

Panasonic, 2018’de 100. yılını kutlayacak. O döneme kadar elektronik ve teknoloji sektöründe en çevreci inovasyon firması olmayı hedefliyorlar. Son yıllarda Japonya menşeili firmanın ülkemizde de, Okulumuz Yeşil gibi birçok çevreci projesi olmuştu. Halen daha bu projeler devam ediyor.