Anasayfa Haber Hisseden Bionik El Yapıldı

Hisseden Bionik El Yapıldı

Hisseden Bionik El

İsviçre’de Roma’lı bir hastaya hisseden bionik el takılacak. Bu robot elin diğerlerinden farkı parmak uçlarında ve avuçlarda sensörlerden aldığı hisleri, hastanın sinirlerine aktarması…

Median ve Ulnar sinirleri
Median ve Ulnar sinirleri
Hisseden Bionik El
Hisseden Bionik El
Hisseden Bionik El
Hisseden Bionik El

İsviçre’de yer alan Ecole Polytechnique Federale de Lausanne’da Doktor Silvestro Micera tarafından yapılacak operasyon ile ismi açıklanmayan 20’li yaşlarındaki hastaya hisseden bionik el takılacak. Hastanın kolundaki iki ana sinire bağlanacak olan kablolar, robot elin parmak uçlarında ve avucunda bulunan algılayıcılardan gelen dokunma sinyallerini aktaracak. Hasta robot eli sinirlerine bağlı kablolar üzerinden, kendi konulu kullanır gibi sadece düşünerek kullanabilecek.

Daha önce portatif bir modelle yapılan denemeler başarılı olmuştu, yeni ve ilk kez bu kapsamda birden fazla sinyali aktarmayı başaracak olan bionik elin de başarılı olması bekleniyor. Median ve Ulnar sinirlerine bağlantılar henüz kaba dursa da sonraki modellerde daha estetik bir görünüm için çalışmalar sürecek. Öncelik, elini kaybeden insanların robot elleriyle hissedebilmesinin sağlanması. Gerçek zamanlı dokunma hissini sağlayabilmek için bilim insanları bu arayüz üzerinde uzun yıllardır çalışmalarını sürdürüyordu. Bu çalışmaların meyvelerini verdiğini görmek insanlık adına güzel bir gelişme.