Anasayfa Haber MySQL Eskisi Gibi Değil

MySQL Eskisi Gibi Değil

MySQL kurucusu, yazılımın yeni halini yerden yere vurdu.
MySQL kurucusu, yazılımın yeni halini yerden yere vurdu.
MySQL kurucusu, yazılımın yeni halini yerden yere vurdu.
MySQL kurucusu, yazılımın yeni halini yerden yere vurdu.

MySQL’ın kurucusu, yazılımın Oracle’a geçtiğinden beri performansının düştüğünü savunuyor.

1995 yılında yayınlanan veri tabanı yönetim sistemi MySQL’den son zamanlarda pek haber alınamıyor. Yazılım 2008 yılında Sun Microsystem firmasına satılmıştı. Bir sene sonrasında ise Sun Microsystem MySQL dahil birçok yazılım ile birlikte Oracle’a geçmişti.

Yönetim sisteminin kurucusu Michael Widenius, MySQL’ın Oracle tarafından arka plana atıldığını savundu. Oracle, satın alma işleminden sonra MySQL’a destek vereceğini söylemişti. Ancak son zamanlardaki güncellemeler ile sistem iyiden iyiye kapalı hale getirildi.

Widenius, verdiği bir röportaj sırasında MySQL kullanıcılarının yeni projesi MariaDB’e geçmeleri gerektiğini duyurdu. Açık kaynak koduna sahip olan MariaDB’nin şu anki MySQL yazılımlarından daha iyi olacağını belirtti.

MySQL’ın kurucusu sistemin Oracle tarafından satın alınmasından önce oldukça popüler olduğunu söyledi. O zamanlar ücretsiz olan ve iyi bir destek bölümü bulunan MySQL’e olan ilginin azaldığının üzerinde durdu. Yazılımın firmalara özel genişleme paketiyle birlikte kapalı hale geldiği ve bug (hata) veritabanının herkes tarafından ulaşılamadığının altını çizdi.

Bir dönem web trafiği içerisinde en çok kullanılan programlardan biri olan MySQL’ün düşüşe geçmesi kurucusunu haliyle üzüyor. Ancak Widenius yeni yazılımının daha kullanışlı olacağını duyurarak ilgi toplamaya çalışıyor. Bu da ironik bir durum tabi.