Anasayfa Haber İki Büyük Galaksi’nin Çarpışması Kaydedildi

İki Büyük Galaksi’nin Çarpışması Kaydedildi

HXMM01 oluşumu bu şekilde gözlemlendi.
HXMM01 oluşumu bu şekilde gözlemlendi.
HXMM01 oluşumu bu şekilde gözlemlendi.
HXMM01 oluşumu bu şekilde gözlemlendi.

Astronomlar iki eski galaksinin çarpışmasını kaydetti.

Astronomlar iki büyük eski galaksinin çarpıştığı anı yakaladı. Ortaya çıkan devasa ışık huzmeleri, astronomların bu gözlemi yapabilmesini sağladı. Gözlem sonucunda genç evrenin nasıl doğduğuna dair bulgular ortaya çıkarılabilir.

Bu devasa çarpışma ortaya bir büyük oval galaksi çıkaracak. Astronomların tahminlerine göre oval galaksilerin ortaya çıkması da iki büyük galaksinin çarpışmasından oluşuyor. Bu gözlem bir kez daha astronomları haklı çıkardı.

Birleşme dünyamızdan 11 Milyar ışıkyılı uzaklıkta gerçekleşti. Yani bu çarpışma evreninin oluşumuna sebebiyet veren Büyük Patlama’dan tahmini olarak 3 Milyar yıl sonra yaşandı.

HXMM01 adıyla bilinecek yeni galaksi Avrupa Uzay Ajansı’na bağlı kızılötesi Herschel Uzay Teleskobu ile yapıldı. Gaz zengini bu iki galaksinin toplamda 400 Milyar yıldızı olduğuna inanılıyor. Bu da yıl başına 2.000 yıldız demek. Karşılaştırma amacıyla söylemek gerekirse bizim Samanyolu Galaksimiz içerisinde her yıl en fazla 3 yeni yıldız doğuyor. Yani HXMM01’ın büyüklüğü inanılmaz boyutlarda.

Bu hızla yeni galaksinin içerisinde bulunan gazlar 200 Milyon yıl içerisinde tükenecek. Böylece galaksi tamamen ölmüş olacak.