Anasayfa Haber Komşu Yıldız Sisteminde Yaşanılabilir Üç Gezegen Keşfedildi!

Komşu Yıldız Sisteminde Yaşanılabilir Üç Gezegen Keşfedildi!

gliese 667c

Avrupa Uzay Gözlemevi, komşu olduğumuz Gliese 667C yıldız sisteminde, yaşam potansiyeline sahip üç adet gezegen keşfettiklerini duyurdu.

Uzay’da yaşam yıllardır insanoğlunun merak ettiği bir konu. 1960’lı yıllarda başlayan insanlığın uzay serüveni Ay’a ilk adımdan, Mars’a gönderilen Curiosity adlı robota kadar çok büyük evrim geçirdi. Buna rağmen insanlığın yerleşebileceği alternatif bir habitat henüz tam olarak bulunamadı. Avrupa Uzay Gözlemevi ise Dünya’ya alternatif olacak üç adet gezegen keşfettiğini iddia ediyor.

Keşfedilen üç gezegen, Güneş Sistemi’ne komşu sayılan Glese 667C sisteminde bulundu. Gliese 667C, Güneş Sistemi’ne 22 ışık yılı uzaklıkta ve “Kırmızı cüce” türünde bir yıldız. Uzay bilimcilerin yaptığı araştırmalara göre Gliese 667C’nin bu üç gezegene olan uzaklığı, gezegenlerin suyu sıvı bir biçimde barındırabilecek derecede ısıya sahip olmasını sağlıyor.

Uzay bilimciler yeni keşfedilen bu üç potansiyel habitatı super-earth olarak adlandırıyor. Bunun sebebi ise bu gezegenlerin boyutlarının Dünya’nınkine nazaran daha büyük olması.

Bu heyecan verici gelişme beraberinde soruları da birlikte getiriyor. Gliese 667C’nin bir kırmızı cüce olması öncelikle bu gezegenlerin, yıldız etrafında “kilitli” bir şekilde dönmesi olasılığını arttırıyor. Böyle bir durumda bu gezegenlerin sadece belirli bir yarım küresi güneş ışığı alırken diğer yarım küresi sürekli karanlık altında kalıyor.

Elbette bu tip olası sorunların olup olmayacağı kesin değil. Uzay bilimcilerin henüz gerekli ölçümleri yapamamış olması pek çok soruyu yanıtsız bırakıyor. Ancak her geçen gün gelişen uzay teknolojisi insanların bu tip haberlere duyduğu güveni arttırıyor.