Anasayfa Makale İncelemeler Western Digital Blue Slim 1TB İncelemesi

Western Digital Blue Slim 1TB İncelemesi

 Dünyanın en ince mekanik sürücüsü ünvanına sahip Western Digital Blue Slim 1TB’ı inceliyoruz. 

wd

Dizüstü sistemlerden daha hafif ve ince olma özelliğini barındıran ultrabook’lar, tabletlerden sonra en fazla ergonomiye sahip mobil sistemler arasında yerlerini aldılar. Ancak “ultra ince” tasarım, standart dizüstü modellere göre daha az bağlantı noktası ve DVD yazıcı, HDMI, ethernet portu gibi ekstraların da kırpılması anlamına geliyor. Yakın zamana kadar, ortalama 20mm’lik kalınlıkları ile pek çok ultrabook modelinde, metal kasası olmayan yada 7 mm’lik SSD sürücüler kullanılıyor-du.

Ultrabook platformunda, 7mm’lik kalınlıkları ile neredeyse alternatifi olmayan SSD’lerin karşısına Western Digital tarafından bir süre önce sürülen Blue Slim modelleri, 7 ve 5mm’lik iki farklı kalınlıkla SSD’lerin karşısına büyük bir rakip olarak çıkıyor. Artık; büyük sığa ihtiyacı olan ince tasarımlı dizüstü sahipleri, fiyat bazında sahip olamadıkları yüksek sığaya rahatlıkla erişebilecekler.

Ürün Özellikleri

  • Marka: Western Digital
  • Model: Slim Blue 1TB
  • Arayüz: SATA 6Gbps
  • Ortalama Veri Aktarımı: 140MB/s
  • Önbellek: 16MB
  • Biçim faktörü: 2.5″
  • Şok dayanımı: 350 G MTBF: Belirtilmiyor
  • Diğer: 2 yıl garanti

Western Digital’in, dünyanın en ince mekanik sürücüsü olarak piyasaya sürdüğü ve incelemeye aldığımız Blue Slim 1TB, sadece 7mm kalınlığında ve 2.5″ standardında bir mekanik sürücü. Diğer 2.5″lik mekanik sürücülerin 9.5mm kalınlığında olduğunu hatırlatalım. 5400RPM dönüş hızında, firmanın geçtiği bilgiye göre ortalama 140MB/s civarında veri aktarımı yapabiliyor. Tam yükte (okuma/yazma) maksimum 1.7 watt harcayan sürücü, SATA 6Gbps arayüzüne ve 16MB tampon belleğe sahip.

Western Digital, Blue Slim versiyonlarında gövde tasarımını inceltmek yanında, pek çok teknolojiyi de bu sürücülere dahil etmiş görünüyor. Bunları: sürücü mekaniğini ve tabla yüzeylerini şoklardan koruyan ShockGuard, WhisperDrive teknolojisi ile maksimum 17dBA gürültü değeri, motor şaftını her iki ucundan sabitleyerek sistemden kaynaklanan titreşimi en aza indirgeyen ve bu şekilde okuma ve yazma işlemleri sırasında doğru izleme sağlayarak tutarlı biçimde yüksek performans elde edilmesini sağlayan StableTrac ve  veri izleri üzerindeki konumsal hassaslığı iyileştirmek için kullanılan çift aktivatör olarak sıralayabiliriz.
Western Digital Blue Slim (1)
İncelik yanında diğer bir farklılık, sürücünün devre kartında görünüyor. Standart 2.5″lik mekanik sürücülerin arka kısmındaki devre kartı sürücü boyutlarında yada en azından yarısı kadar büyüklüğe sahipti. Blue Slim 1TB’da ise kartın ebatları, incelikle aynı oranda küçültülmüş: Western Digital Blue Slim (2)
SATA bağlantı yuvaları:
Western Digital Blue Slim (3)
SATA soketlerinden bir kaç kat daha büyük olan devre kartı:
Western Digital Blue Slim (4)
Devre kartı üzerinde yer alan Marvel 8819446-BRL2 kontrolcü:
Western Digital Blue Slim (5)
Slim Blue 1TB’ın inceliğini göstermek için dört adet sürücüyü üst üstü koyduk. Alttan üste doğru sırası ile; 9.5mm’lik SSD, 7mm’lik SSD, 9.5mm’lik mekanik sürücü ve en üstte Blue Slim 1TB:
Western Digital Blue Slim (6)