Anasayfa Makale İncelemeler Asus X79-DELUXE Anakart İncelemesi

Asus X79-DELUXE Anakart İncelemesi

Asus’un, Ivy Bridge-E işlemcilere ev sahipliği yapan yeni nesil X79-DELUXE anakartını inceliyoruz.

asus

Inte’lin 2012 başlarında piyasaya sürdüğü LGA 2011 soket uyumlu Sandy Bridge-E işlemcileri ve X79 yongasetli anakartları, üst seviye oyun ve workstation sistemleri hedefleyen üst seviye bir platformdu. Tepe seviyesi i7-3970X; 32nm üretim teknolojisi, 2.27 milyar transistör sayısı ve 6 adet çekirdeği ile X79 yongasetinin çıkışından bir süre sonra olarak raflardaki yerini aldı. Platform, yüksek işlemci gücü ve 4 kanal bellek desteği ile bir hayli performanslı görünüyordu ama, X79 yongasetli anakartlarla Sandy Bridge-E işlemcileri arasında enteresan bir uyumsuzluk vardı; anakartlar PCIe 3.0 spesifikasyonuna destek veriyorken, işlemciye gömülü PCIe kontrolcüsü ilginç bir şekilde 2.0 uyumluydu.

Intel’in mükemmel pazarlama stratejileri gereği, Ivy Bridge’den sonra çıkarttığı ve 22nm üretim teknolojisi üzerinde sadece küçük makyajlardan ibaret olan Haswell’de yaptığına benzer şekilde, ilk nesil Sandy Bridge-E işlemcilerde mimari küçülme yanında PCIe 3.0 spesifikasyonunu ilave ederek yeni bir platform oluşturdu. Ivy Bridge-E işlemciler, performans ve üretim teknolojisinin küçülmesi ile daha düşük güç tüketimlerine sahiptiler, ancak X79 yongasetinde herhangi bir değişime gidilmedi.

Aşağıdaki gördüğünüz iki diagram arasında, yongaseti kaynaklı herhangi bir yenilik/değişiklik görünmüyor. Tek fark; Ivy Bridge-E işlemci kaynaklı PCIe 3.0’a geçiş ve bellek bantgenişliğinin artırılması.

Sandy Bridge-E platformu
Ivy Bridge-E platformu

 Ürün Özellikleri

  • Marka: Asus
  • Model: X79-DELUXE
  • Yonga seti: Intel X79
  • İşlemci desteği: Intel LGA 2011 yuvasına uyumlu Core i7 işlemciler
  • Bellek desteği: 8 x DIMM, maksimum 64GB, DDR3 1333, 1600, 1866MHz, OC ile 2800MHz.
  • Genişleme yuvaları: 4 x PCIex16, 2 x PCIex1
  • Depolama: 8 x SATA 6Gb/s, 4 x SATA 3Gb/s
  • RAID: 0, 1, 5 ve 10
  • Ses: Realtek ALC1150, 7.1 kanal
  • Ağ: Intel 82579V, Realtek 8111E, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth V4.0
  • Arka panel bağlantıları: 2 x eSATA 6Gb/s, 2 x LAN (RJ45), 6 x USB 3.0, 4 x USB 2.0, Optik/analog ses çıkışları, USB BIOS Flashback buton, ASUS Wi-Fi GO! modulü
  • Dahili bağlantılar: 1 x USB 3.0, 4 x USB 3.0, 6 x fan bağlantı yuvası
  • Form faktörü: ATX , (30.5 x 24.4 cm )

X79-DELUXE, Asus’un geçen sene piyasaya sürdüğü P9X79 DELUXE modelinin yerine konumlandırılan ve yeni nesil Ivy Brıdge-E işlemcilerin ardından kullanıcıların beğenisine sunulan ATX formunda bir anakart. Yukarıda bahsettiğimiz gibi anakart üzerinde yongaseti kaynaklı herhangi bir farklılık bulunmuyor. Temel olarak: 8 adet yuvada maksimum 64GB 2800MHz( hızaşırtma ile) bellek kullanımı, 12 SATA yuvası, 4’ü PCIex16 olmak üzere toplam 6 genişleme yuvası, 10 adet USB 3.0 girişi ve dahili WiFi/Blouetooth arayüzleri ile anakartın hedeflediği kitle; üst seviye oyun ve workstation tarzı profesyonel sistemler.

X79-DELUXE’ün işlemci yuvası Intel LGA 2011 uyumlu ve bir önceki olan Sandy Bridge-E işlemcinizi bu yuvada kullanabiliyorsunuz. Ancak PCIe 3.0 spesifikasyonu ve yüksek bellek bant genişliği gibi işlemci temelli özelliklerden faydalanmanız için Ivy Bridge-E versiyonları tercih etmelisiniz;

8+2+2+2 olmak üzere toplam 14 adet güç regülatörü, işlemciyi sağlıklı-stabil akımla beslemekle görevli. MOSFET’leri serinleten pasif soğutucular, Asus’un Z87 serisinde kullandığı “altın” rengi teması ile renklendirilmiş:

İşlemcinin kuzeyine yer alan 10 adet güç regülatörü:

Anakart üzerindeki 4 adet PCIex16 slotu, PCIe 3.0 spesifikasyonuna sahip ve tek ekran kartı kullanımında x16, çift kartta x16-x16 ve üçlü kombinasyonlarda x16-x8-x8 bantgenişliği sunuyor. Diğer 2 adet PCIex1 yuvası ise PCIe 2.0 destekli ve ekran kartı haricindeki diğer kartlar için göreve hazır:

4+4 olmak üzere toplam 8 adet bellek yuvası, maksimum 64GB sığalı 1333, 1600, 1866MHz bellekleri işlemci desteği ile, 2800MHz’e kadar olanları ise BIOS’daki XMP profili yardımıyla destekliyor. Bellek yuvalarında 4 kanal renklendirme yapılmış:

12 adet SATA portu, özellikle workstation sahiplerini ve çoklu sürücü kullanıcılarını hayli mutlu edecek gibi görünüyor. En sağdaki iki yuva, SATA 6GB/s destekli ve X79 yongasetine bağlı. Hemen yanındaki 4 adet SATA 3Gb/s yuvası ise yine X79 yongaseti tarafından kontrol ediliyor. Diğer SATA 6Gb/s yuvalarının dördü Marvell, ikisi ise ASMedia kontrolcülerine bağlı. Sürücülerle yapılacak RAID 0, 1, 5 ve 10 kombinasyonları için, X79 yongasetine bağlı SATA 3-6Gb/s yuvalarını kullanmalısınız:

Bellek yuvasının hemen altındaki 19 pinli yuva, kasanın ön panelindeki USB 3.0 portları için çıkış sağlıyor:

Anakartın çalışması için gerekli akım, bellek yuvalarının altındaki 24 ve…

…anakartın  kuzey batısındaki MOSFET soğutucusu ile diğer bellek yuvası arasındaki 8 pinli güç girişleri ile sağlanıyor:

Altın” rengi temalı, geniş soğutma yüzeyine sahip pasif yongaseti soğutucusu:

Anakartın tamamında kullanılan katı kapasitörler:

   

Asus X79-DELUXE’ün güneyinden bulunan MemOK butonu, bellek zamanlamalarıyla ilgili sorun yaşadığınızda yardıma koşan bir detay. Sisteminiz belleklerle sorun yaşar ve açılmayı reddederse, bu butona basıyorsunuz. Sistem bellek ayarlarını denetleyerek güvenli bir ayarda açılmayı sağlıyor:

TPM portunun hemen yanındaki küçük gösterge paneli, sistemin oluşan hataların kodlarını gösteriyor. Kodların ne anlama geldiğini öğrenmek için kullanım kılavuzuna başvurabilirsiniz:

 

Açma/kapama (Start) ve Reset butonları, özellikle uzay montaj sistemlerde hayli işe yarayan bir detay. Butonlar sayesinde, ön panel bağlantısı olmadan anakartı çalıştırabiliyorsunuz:

Kırmızı renkteki CLR_CMOS butonu, ihtiyacınız olduğunda BIOS’un fabrika ayarlarına geri dönmesi için kullanılıyor:

TPU (Turbo Processing Unit) switch’i devreye girdği zaman, sistemin performansı otomatik olarak (hızaşırtma) artırılır. EPU (Energy Processing Unit) ise; TPU’nun aksine, enerji tasarrufu için kullanılan çevre dostu bir seçenek:

DirectKey butonu yardımı ile, klavyedeki “DEL” tuşuna basmadan direkt olarak BIOS ekranına ulaşıyorsunuz:

    

Asus X79-DELUXE’ün güneyine yerleştirilen 4 x USB 2.0 yuvası haricinde anakart üzerinde TMP konnektörü ve toplam 6 adet fan giriş soketi yer alıyor:

Arka paneldeki giriş/çıkış yuvaları ise:

  • 3 x USB 2.0 yuvası
  • 1 x USB 2.0 yuvası (beyaz renkli USB BIOS Flashback için kullanılıyor)
  • 2 x Ethernet (RJ45)
  • 6 x USB 3.0 yuvası
  • USB BIOS Flashback butonu
  • 2 x SATA güç çıkışı
  • Optik ve analog ses çıkışları
  • Wifi ve Bluetooth anten girişleri

Kutu içeriğine dahil edilen ve Asus’un son yıllarda çıkarttığı en karizmatik kablosuz ağ anteninin, adaptöre bağlanması son derece kolay:

Merak edenler için anakartın arka yüzü:

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version