Anasayfa Haber En Detaylı Evren Haritası Çıkarıldı

En Detaylı Evren Haritası Çıkarıldı

Evren Harita

Astrofizikçiler uzun uğraşlar sonucunda bilinen evrenin, en doğru ve detaylı haritasını çıkartmayı başardı.

3 yıldan fazla süredir devam eden bir çalışma sonunda ilk meyvesini verdi. New Mexico’da bulunan geniş açılı teleskoplar sayesinde elde edilen fotoğraflarla, bilinen evrenin en detaylı haritası ortaya çıkarıldı. Haritanın bir ucundan diğer ucuna gitmek için 6 Milyar ışık yılı süre harcamak gerekiyor.

Harita içersinde 1.2 Milyon galaksi bulunuyor. Doğruluk payı ise %99. Yani açık bir havada gökyüzüne baktığınızda göreceklerinizle aynı ve hatta daha fazlası bu haritada bulunuyor. Evrenin boyutları insan algısının ötesine geçtiği için astrofizikçiler, haritayı düz bir şekilde oluşturmuşlar.

Çalışma Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS) araştırmasının bir parçası. Araştırma New Mexico’da bulunan Apache Point Gözlemevi’nden yapıldı. 2.5 metre boyutlarındaki geniş açılı, yansıtıcı özelliğe sahip teleskoplar sayesinde, evrenin ne kadar büyük olduğu ortaya çıkarıldı. Evrenin köşe bucağından yayılan enerji partikülleri takip edilerek, uzayın ne kadar büyük olduğu ortaya çıkarıldı.

BOSS araştırmaları için Baryonlar kullanılıyor. Yani protonlar ve nötronlar. Baryon, evren içerisinde sabit bir hızla ilerleyebildiği için, galaksiler arası boyutları ölçmek için oldukça uygun bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

Peki bu harita ne işimize yarayacak? Sonuçta haritayı elimize alıp, o galaksi benim şu galaksi senin gezemeyeceğiz. Asında şimdi değil ama sonrasında işimize yarayabilir. Bu evren araştırmaları ve koloni çalışmaları için çok önemli bir adım. Bundan 10 yıl önce bilinen evrenin en doğru haritasını %50 doğruluk payıyla ortaya koyabiliyorduk. Bu oran şimdi %99’a yükseldi. Yani ne kadar doğru harita yapımına geçebilirsek, yaşadığımız evreni de o kadar iyi anlayabileceğiz.

Bir yorum

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version