Anasayfa Teknoloji NASA, Morpheus’un Testlerine Başlıyor

NASA, Morpheus’un Testlerine Başlıyor

morpheus-modul

NASA, gelecek yıllarda gök cisimleri üzerine indirmeyi planladığı Morpheus modülünün uçuş testlerine başlıyor.

Bütçe konusunda sıkıntı çekse de, uzay programları için sürekli testler sürdüren NASA’dan yeni haberler var. Morpheus isimli modülün, insansız uçuş ve iniş testlerine başlanıyor. Yeni modül, karargahtan hiçbir veri almadan kendi başına iniş gerçekleştirebiliyor.

NASA testlerde engebeli araziler kullanacak. Çünkü Morpheus içerisindeki bilgisayar sistemleri, sadece 10 saniye içerisinde tarama yaparak en güvenli yeri tespit edip, iniş gerçekleştirebiliyor.

Morpheus’un bilgisayar sistemi toplamda 181 Kg ağırlığında. Bu bilgisayar sistemine kısaca ALHAT deniliyor. ALHAT, Autonomous Landing and Hazard Avoidance Technology (Otonom İniş ve Tehlike Kaçınma Teknolojisi)’nin kısaltılmış hali. Eğer test başarılı bir şekilde gerçekleştirilirse, gelecek yıllardaki uzay programları için de önemli bir adım atılmış olacak.

İsmini düşlerin tanrısından alan Morpheus 3 metre çapında ve toplamda 1 Ton ağırlığında. Dört adet bacağı bulunuyor. Modülün dört bir yanında itici gazları tutan kapsüller var. Bu itici gazlar sayesinde 5300 poundluk kalkış gücü sağlanıyor. Mühendislerin açıklamasına göre ALHAT sistemi, serbest ve otonom uçuş için hazır. Testlerin başarıya ulaşması bekleniyor.