Anasayfa Haber Windows Phone İçin Daha Fazlası Yolda

Windows Phone İçin Daha Fazlası Yolda

wp8.1

Windows Phone işletim sistemi cephesinde neler oluyor, ne güncellemeler geliyor, bu haberde bulabilirsiniz.

Windows Phone işletim sistemi Microsoft tarafından güncellenmeye devam ediyor. Nokia’nın telefon kısmının Lumia markasıyla beraber Microsoft’a geçmesiyle birlikte, Lumia serilerine özel yazılım güncellemeleri de şirketin çatısı altına girmiş oldu. Windows Phone 8 işletim sistemi kullanan akıllı telefonlar için çıkarılan 8.1 güncellemesi, işletim sisteminin bir sonraki evrimsel basamağı olarak kabul edilebilir. Dünya pazarlarında yavaş da olsa yayılmaya başlayan 8.1 versiyonu, sisteme yapılan tek güncelleme değil.

Microsoft’un özellikle Lumia telefonlar için çıkardığı ayrı bir dizi güncelleme de mevcut. Renk kodlarıyla tanınan bu güncellemeler Amber, Black ve Cyan olarak üç sürümden oluşuyor. Cyan üçüncü büyük Lumia yaması ve en son Avusturalya ve Yeni Zelanda pazarlarında indirmeye açılmış bulunuyor. Ülkemizde ise sadece Lumia 925 modeli için yayınlanan Cyan, diğer tüm Lumia modelleri için test aşamasında olarak görünüyor.

Tabii dediğimiz gibi Amber, Black ve Cyan (bir başka deyişle A, B, C) sırf Nokia Lumia telefonları ilgilendiriyor. Microsoft’un bir de Nokia dışındaki tüm markaları da kapsayan geniş kapsamlı ara yamaları bulunuyor. Genellikle GDR1, GDR2 vesaire olarak adlandırılan bu büyük ara güncellemeler, uygulandıkları sürümlerle beraber anılıyorlar, mesela Windows Phone 8.1 GDR1 gibi. Tabii Windows Phone 8.1 GDR1 henüz çıkmadı, hatta aslına bakarsanız şirket bunun geleceğini daha yeni duyurdu ve geliştirici kitini de (SDK) daha yeni yayınladı.

Windows Phone 8.1 GDR1 pek çok irili ufaklı yeniliği de beraberinde getirecek. Öncelikle telefon üreticilerinin “akıllı kapak” tabir ettikleri etkileşimli koruyucu kılıflarla iletişimi artıran bir dizi iyileştirme içerecek. Hatta HTC’nin bundan faydalanacak bir Windows – The ONE telefonu geliştirmekte olduğuna dair ciddi söylentiler var. Bunun yanı sıra özellikle büyük ekranlı telefonlar için daha yüksek çözünürlük desteği sağlanacak. 7 inçe kadar ekranlı telefonlarda 1,280×768, daha üzeri ekran boyutlarında ise 1,280×800 çözünürlük desteklenecek. Bunun haricinde daha iyi Bluetooth ve LTE veri performansı gibi konuları da içeren bir dizi iyileştirme daha sunulacak. GDR1’in ne zaman sürüleceği belli değil, ancak bir sonraki nesil Windows Phone işletim sistemli telefonlara yüklü olarak gelme ihtimali de var.