Anasayfa Haber Corvette İtalyanlara Özendi

Corvette İtalyanlara Özendi

Corvette mühendisleri 2017 yılında çıkacak olan ZR1 modelinde çok büyük bir değişiklik yapacaklar.

Amerikan spor otomobilleri eskiden beri belirli bir formülü uygular; motor önde kaputun altındadır, çekiş ise arka tekerlerden sağlanır. Bu tasarım her ne kadar düz yolda yüksek hızlanma ve sürat sağlaması açısından avantajlı olsa da, virajlı yollarda yol tutuş açısından pek başarılı değildir.

Avrupalı spor otomobili üreticileri ise yıllar içinde farklı tasarımlar denemişler, isimlerini bu tasarımlarla eşanlamlı hale getirmişlerdir. Mesela Porsche her modelinde olmasa bile, en efsanevi hale gelmiş olan 911 serisi ve onun devamı modellerde motoru arkaya yerleştirir, çekişi de arka tekerlere verir. İtalyanlar ise geçen yıllar içinde motoru aracın ortasına yakın yerleştirmeyi adet edinmişlerdir.

Ferrari ve Lamborghini gibi efsane markaların en başarılı araçlarında motor genellikle dört tekerin ortasına yakın olacak şekilde konumlandırılır. Bu durum aracın ağırlık dağılımı ve genel dengesine olumlu etki ettiğinden, özellikle bol virajlı yollarda ciddi avantaj sağlar. İşte Corvette mühendisleri de 2017 model ZR1 kasasında bu formülü uygulamaya hazırlanıyorlar.

Aslında Corvette bu tasarımı yıllar önce piyasaya sürecekti, ancak ana firma olan General Motors seneler süren ciddi bir ekonomik krize girince ve 2009 yılında iflasını duyurunca, pek çok proje gibi bu da suya düşmüştü. Ne var ki GM ve Fiat markalarının birleşmesiyle birlikte doğacak olan yeni FCA markası bünyesinde, neredeyse tüm alt markalar eski projelerini yavaş yavaş raftan indiriyorlar.

Burada resmini gördüğünüz araç yeni ZR1 değil, ancak ona önemli sayıda parçasını verecek olan Z6. Bu parçaların başında Z6’da kullanılan motor geliyor. Tamamen alüminyum alaşımdan mamul olan V-8 motor, super-charger takviyeli ve 650 beygir güç üretiyor. Zr1’in süspansiyon ve fren sistemleri ise Corvette C7 modelinden alınacak. Corvette fiyatı uygun tutabilmek için aracı sıfırdan tasarlamak yerine, şasi haricideki parçaları diğer modellerden adapte etmeyi seçmiş gibi görünüyor.

Ancak buna rağmen 2017 ZR1’in fiyatı 100,000 doların altında olmayacak. Nispeten az sayıda üretilecek olan bu yeni model öncelikle pazarın tepkisini ölçmekte kullanılacak. Yine de ortadan motorlu bir egzotik spor otomobil için fiyat abartılı sayılmaz, hele de İtalyan markalarıyla kıyaslandığında. Eğer ZR1 tutarsa, Corvette bundan sonraki tüm spor otomobillerinde aynı ortadan motorlu şasiyi kullanmaya devam edecek.