Anasayfa Haber Yeni DisplayPort, 5K Destekliyor!

Yeni DisplayPort, 5K Destekliyor!

VESA tarafından yapılan bir açıklamayla uzun zamandır beklenen DisplayPort 1.3 standardı resmen duyuruldu.

VESA (The Video Electronics Standards Association – Video Elektronik Standartları Birliği) tarafından yayınlanan bir açıklamayla yeni Display Port 1.3 standardının detayları açıklığa kavuşturuldu. Halen pek çok monitör ve televizyonda eski teknolojilerin getirdiği VGA ve DVI portlarına sıkça rastlanıyor. Bunlar geriye dönük uyumluluk için kullanılan, ancak teknolojik açıdan çoktan ömrünü doldurmuş video sinyal aktarım yöntemleri.

DisplayPort soketi ise elimizdeki daha yeni ve hızlı video bağlantı seçeneklerinden biri. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte halen kullanılmakta olan DisplayPort 1.2a standardı da yetersiz kalma tehlikesine düşmüştü. Özellikle 4K çözünürlük destekleyen monitör ve televizyonların piyasaya girmeye başlaması, bu portun sağladığı veri aktarım bantgenişliğini yetersiz kılıyordu.

displayport

Yeni duyurulan DisplayPort 1.3 standardı ise bu sorunu çözmeyi hedefliyor. Bu yeni bağlantı ile cihazlar arasındaki video aktarım hızı 32.4 GB/s hızına kadar çıkabiliyor. Bu da sadece 4K değil, daha piyasada bulunmayan 5K ekranların veri aktarım ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar yüksek bir sürat! Yeni standart ayrıca HDCP 2.2 ve HDMI 2.0/CDC standartlarına da destek sağlıyor, bunlar özellikle akıllı televizyonlarda desteklenen standartlar. Bunun da ötesinde, DockPort ve Thunderbolt gibi yüksek süratli bağlantı arabirimleri de artık DisplayPort üzerinden bağlanabilecek. DisplayPort 1.3 teknolojisinin yakın zamanda üretim bantlarına uygulanmaya başlanması bekleniyor.