Anasayfa Teknoloji Lockheed Laser Tareti Geliştiriyor

Lockheed Laser Tareti Geliştiriyor

Lockheed Martin şirketi yüksek güçlü laserlerle olan tecrübelerini şimdi de göklerde test etmeye hazırlanıyor.

Gün geçtikçe daha fazla para tüketmesiyle adını duyuran F-35 savaş uçağı projesinin sahibi olan Lockheed Martin şirketi, aslında hayli eski ve geniş ilgi alanları olan bir kuruluş. Her ne kadar ağırlıklı olarak uzay ve havacılık konularında çalışsa da, şirketin hemen her türden askeri kullanım potansiyeli olan teknolojiyle ilgili çalışmaları bulunuyor.

Bu teknoloji alanlarından biri de yüksek güçlü laserler, Lockheed bu alanda eskiden beri hayli yatırım ve tecrübeye sahip. Tıpkı Boeing gibi yüksek güçlü laser silahları geliştirmek için çalışan şirket, ADAM adını verdikleri karasal alçak hava savunma laser silahını geliştirmeye devam ediyor. Ancak bu defa bu silahı bir kamyona değil de, bir jet uçağına takmak için uğraş veriyorlar.

Bu uğraşların meyvesi ise ABC (Aero-optic Beam Control) adını verdikleri laser tareti olmuş. Şimdilik küçük bir yolcu uçağının gövdesine monte edilerek ilk testlerine hazırlanan silah sisteminin hayli ilginç bir de özelliği var. Resimde gördüğünüz uçağın gövdesinden taşan küre şekilli yapı, yüksek güçlü laser taretinin ta kendisi oluyor.

Taretin küre şeklinde olmasının tabii ki bir sebebi var, o da rahatlıkla 360 derecelik bir görüş açısına sahip olmasını sağlamak. Taretin göz kısmı hızla hareket ederek, uçağın manevra yapmasına gerek bırakmadan son derece geniş bir alana ateş açabiliyor. Bu yüksek güçlü laserlerin hedeflerini tahrip etmek için bir kaç saniye bile olsa devamlı hedef üzerine odaklı kalması ve ışın göndermeye devam etmesi gerekiyor. Bu döner taret sayesinde hedef takibini pilotun yeteneği ya da uçağın manevra kabiliyetine ihtiyaç duymadan yapabiliyor.

Yıllar önce Boeing firması da benzer bir laser silahı geliştirmişti. Ancak daha eski teknolojiyle yapılan o silah ancak bir Boeing 747’nin içine  takılabilecek kadar büyüktü. Taret kısmı ise uçağın burnuna yerleştirilmişti ve ancak ön tarafa doğru konik bir alana ateş edebiliyordu. Lockheed ise çok daha küçük ama hareketli bir taret geliştirmeyi başarmış gibi görünüyor. Bu da hava savaşlarında top ve füzelerin yerlerini yavaşça enerji silahlarına bırakacağı günlerin yaklaştığını gösteriyor.