Anasayfa Haber Mustang Baştan Yaratılıyor!

Mustang Baştan Yaratılıyor!

İflasın eşiğinden dönen Amerikan otomotiv endüstrisinde yeni tasarım rüzgarları esiyor.

Ford’un efsanevi spor markası Mustang,2016 modelinde baştan aşağı karakter değiştirmiş bir biçimde ortaya çıkabilir. Şirket mühendisleri 2016 GT350 Mustang modelinde, klasik Amerikan spor otomobili özelliklerini silip atacak tasarım değişikliklerine hazırlanıyorlar. Daha önce Corvette ZR1 2017 modelinde yapılacak olan yeniliklere dair bir haber yayınlamıştık. İflasın kenarından dönen Amerikan otomotiv firmaları, daha önce ısrarla reddettikleri Japon ve Avrupa tasarım prensipleri benimsemeye başlamış gibi görünüyorlar.

2016 yılında çıkacak olan GT350, yine bir Amerikan klasiği olan 350 kübik inçlik V8 motorla donatılacak. Ne var ki tamamen alüminyum olan bu motorda, Avrupalıların yaptığı gibi 180 derecelik bir krank kullanılması gündemde. Bu yapısal değişiklik motorun daha hızlı devirlenmesine ve tahminen 600 beygir civarında güç üretmesine imkan tanıyacak. Ne var ki klasik Amerikan homurtusunun, yerini tipik Ferrari sesine terk etmesi de kaçınılmaz olacak, çünkü bu tür değişiklikler motorun karakteriyle birlikte sesini de tamamen değiştiriyor.

Ford mühendisleri sadece motoru değil, şasiyi de tamamen elden geçirmeyi planlıyorlar. Alışılmış Amerikan spor otomobilleri genellikle düz yolda, yüksek ivmelenme üzerine kurulu tasarımlardır, virajlarda ise Avrupalı ya da Asyalı rakipleriyle başa çıkacak kapasitede değildirler. Ford mühendisleri yeni GT350’nin bu konuda da rakiplerine meydan okuyacak kadar iyi olmasına uğraşıyorlar. Bu da şasi geometrisinden tutun da, süspansiyon sistemlerine dek tüm tasarımın kökten değişmesi anlamına gelecektir.

Tüm bu yeniden tasarım fırtınası Mustang’in bilinen ve sevilen karakterini silip atacak mı? Bir açıdan durum böyle görünüyor, ancak belki de bu kaçınılmazdı. Mustang’i olduğu gibi sevenlerin sayısı, sonuçta şirkete para kazandırmaya yetecek kadar çok değilmiş. Tersi olsaydı firma yeni müşteriler çekmek zorunda kalmazdı.