Anasayfa Haber Facebook, Seneye İHA Testlerine Başlıyor

Facebook, Seneye İHA Testlerine Başlıyor

Google’ın ardından, Facebook da yakında insansız hava aracı testlerine başlamaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde girdiğimiz bir haberde, Google’ın internet olmayan bölgelere erişebilmek için yaptığı çalışmalardan bahsetmiştik. Şirketin bu amaçla başlattığı insansız hava aracı testleriyle ilgili haberimizi buradaki bağlantıdan okuyabilirsiniz. O haberde Google’ın açıklanmayan bir bedel ödeyerek Titan Aerospace adlı insansız hava aracı (İHA) tasarımı yapan bir şirketi bünyesine kattığına da değinmiştik.

Ancak haberde değinmediğimiz noktalar da vardı, mesela Google’ın Titan Aerospace firmasını resmen Facebook’un burnunun dibinden kaptığı gerçeği gibi! Mark Zuckerberg ve ekibi, tıpkı Google gibi uzak bölgelere internet bağlantısı ulaştırmak için İHA kullanmayı planlıyorlar. Facebook uzun süredir Titan Aerospace şirketini almaya çalışıyordu ki, fırsatı gören Google, büyük ihtimalle kesenin ağzını hayli geniş açarak, son anda rüzgarı kendine döndürmeyi başardı.

Ne var ki bu durum Zuckerberg’i yıldırmadı, Titan Aerospace’i alma fırsatını kaybeden Facebook, bunun yerine Connectivity Lab adında yeni bir girişim başlattı. Bu girişim çerçevesinde İngiltere kökenli Ascenta şirketi ile ortak çalışmaya giren Facebook, kendi İHA’larını tasarlamak için çalışmaya başladı. Zuckerberg’in önceki sene başlattığı kâr amacı gütmeyen internet.org girişimiyle birlikte yürüyecek olan çalışmalar, dünyanın her köşesine internet bağlantısı götürmeyi amaçlıyor.

Connectivity Lab bünyesinde geliştirilecek olan insansız hava araçlarının önümüzdeki yıldan itibaren test uçuşlarına başlayacağı tahmin ediliyor. Ancak çok yüksekten uçacak ve aylarca yere inmeden internet baz istasyonu olarak çalışacak bir İHA tasarlamak kolay bir iş değil. Kaldı ki çözülmesi gereken önemli kanuni sorunlar da var. Mesela halen geçerli kanunlara göre uçacak her İHA için yerde bir kontrol görevlisinin bulunması gerekiyor. Bu da İHA sayısını ciddi şekilde kısıtlayacaktır, tabii eğer kanuni değişiklikler yapılırsa o zaman durum değişebilir. Ama bunlar için gereken lobicilik faaliyetleri bile başlı başına büyük bir çalışma gerektiriyor.