Anasayfa Makale Titan Nasıl Bir Oyun Olacaktı?

Titan Nasıl Bir Oyun Olacaktı?

Blizzard yöneticileri geçtiğimiz günlerde, yaklaşık yedi yıldır geliştirmeye çalıştıkları Titan adlı MMORPG’yi rafa kaldırdıklarını açıkladılar.

Titan adıyla bilinen ve Blizzard’ın bir sonraki MMORPG’si olması planlanan oyun, yaklaşık yedi yıllık geliştirme sürecinden sonra tamamen rafa kaldırıldı. Blizzard’ın kurulduğu günden bu yana resmen duyurup, sonra da iptal ettiği oyunların sayısı böylece üçe yükselmiş oldu. Şirket daha önce de Warcraft Adventures ve Starcraft Ghost adlı oyunların fişini çekmişti.

Blizzard’ın resmi açıklaması, Titan’ın bir türlü yönetimin beklentilerini karşılamadığı, bu yüzden de tamamen iptal edildiği yönünde oldu. Gayrı resmi kaynaklara göre şirket bu projeye sadece yedi yılını vermekle kalmadı, tahminen 70 ila 140 milyon dolar arasında para da gömdü. Bu zaman zarfında Titan hakkında basına ne bir görsel, ne de bir tasarım belgesi sızmadı. Çünkü Blizzard bu tür sızıntıların piyasada yarattığı yüksek beklentilerin daha sonra çok pahalıya mal olduğunu diğer şirketlerin hatalarından görüp öğrenmişti.

Ne var ki bu durum bazı basın mensuplarını konuyu kurcalamaktan alıkoymuş değil. İnternetin en ünlü sitelerinden Kotaku’nun editörlerinden Jason Schreier, oyun iptal edildikten sonra piyasadaki bağlantılarını kurcalayıp Titan hakkında hayli bilgi toplamayı başarmış. Schreier’ın öğrendiklerinden derlediği bilgileri, biz de siz okurlarımıza aktarmak istedik.

Yeni Bir Dünya

Titan, yakın gelecekte geçen bir bilim-kurgu olacaktı. Dünya beklenmedik bir anda gelen uzaylı saldırısından zor da olsa kurtulmuş, insanlık görünüşte barışa kavuşmuştur. Ne var ki aslında sağ kalanlar arasında kurulan üç gizli örgüt, dünyanın hakimiyeti için örtülü bir savaş vermektedir. İşte bu ortamda oyuncu gündüzleri işinde gücünde çalışan sıradan bir vatandaşı, çağrı geldiğinde ise donanıp göreve giden bir askeri canlandıracaktır.

Blizzard, oyuncuların sıradan günlük yaşamlarında barınabilecekleri şehirler yaratmayı ve bunları yapay zeka kontrolündeki diğer normal insanlarla doldurmayı hedefliyordu. Görevler ve savaşlar ise bu iş için tasarlanmış ayrı bölgelerde cereyan edecekti. Yapımcılar her yeni ek paketle birlikte dünyaya yeni şehirler ve savaş alanları ekleyecekler, böylece devamlı büyüyen bir yapı kuracaklardı. Hatta bu şehir tasarlama işi için SimCity serilerinin yapımcısı Maxis’ten tecrübeli bir eleman bile alınmıştı.

Projeye adını veren Titan ise oyuncuların seçebileceği pek çok karakter sınıfından biri olacaktı ve çarpışmalarda ön saflarda yer alacaklardı. Oyunun FPS tarafının, halen üzerine en çok konuşulan oyunlardan biri olan Destiny ile büyük benzerlik gösterdiği söyleniyor. Sivil yaşamla ilgili taraf ise çok geniş bir yapıya sahip olacakmış ve Sims ile World of Warcraft arasında bir tasarımı çağrıştırıyormuş.

Ya Bundan Sonrası?

Blizzard’ın Titan projesine bu kadar para ve zaman harcamasına rağmen, oyunun bir türlü çekici, keyifli bir yapıya kavuşamadığı söyleniyor. Projenin boyutları ve oyuna katılmak istenen unsurların çokluğu, geçen yıllar içinde ekibin devamlı büyük çaplı yeniden tasarımlar yapmasına sebep olmuş. Haliyle ortaya devamlı değişen ve bir türlü sonuca ulaşamayan, oynaması da zevkten çok sıkıntı veren bir oyun çıkmaya başlamış.

Şirketin 2013 yılında projeyi sil baştan yapmayı da düşündüğü, ancak en sonunda günün piyasa şartları yüzünden tamamen rafa kaldırmayı seçtiği söyleniyor. Blizzard büyük ihtimalle bundan sonra Titan gibi büyük zaman ve para harcayan bir MMO-RPG-FPS türü oyun yapmayı denemeyecek. World of Warcraft artık para kazandırmayana kadar geliştirilmeye devam edilecek, ancak şirketin dikkati daha ziyade Hearthstone ya da Diablo gibi çok daha düşük bütçeli oyunlara yönelecek.

Bu arada Titan üzerinde çalışan çekirdek ekibin dağıtılmadığı da söyleniyor ki, bu aslında son derece sıra dışı bir karar. Blizzard’ın Titan projesinden çıkardığı dersleri ve geliştirdiği teknolojileri kullanacağı, çok daha makul ölçekli bir oyun yapması ihtimali de yok değil. Fakat şirket her ne kadar büyük ve güçlü olsa da, Titan gibi bir projeye bir daha kolay kolay kalkışmayacaklarına da hiç şüphe yok!