Anasayfa Haber Google’ın İddialı Genişbant Projesi

Google’ın İddialı Genişbant Projesi

Google, radyo vericileriyle kullanıcılara yüksek hızda internet erişimi sunmaya çalışıyor.

Internet devi Google’ın FCC’ye (Federal Communications Commission) gönderdiği belgeler, şirketin iki yılı aşkın süredir genişbant kablosuz ağ teknolojisi üzerinde çalıştığını gösteriyor. Google, Kaliforniya’nın San Mateo bölgesinde milimetrik dalga teknolojisi üzerinde çalışıyor. Google’ın enerji ve erişim departmanında görevli Craig Barratt’ın, Google’ın FCC’ye gönderdiği uygulamayı yetkili kişi olarak imzaladığı söyleniyor. Barratt, daha önce Atheros şirketinde CEO pozisyonunda idi.

Google, Kansas’ta 2012 yılından beri kablolu genişbant servisini destekliyor. Ancak Google bu ağ servisinin kablolu standartlara bağlı kalmasını istemiyor. Dish şirketiyle gittiği ortaklık, Google’ın kullanıcılara kablosuz ağlar aracılığı ile genişbant internet servisi sunmak istediğini kanıtlar nitelikte.

Google’ın projesine ilişkin diğer raporlarda, şirketin kullanacağı radyo vericilerinin 5.8GHz, 24.2GHz ve milimetrik dalga bantlarının 71 – 76GHz ile  81 – 86GHz frekanslarında işleyeceğini gösteriyor. Milimetrik dalga teknolojisi sayesinde kısa mesafelerde yüksek hızlı veri alışverişi sağlanabiliyor. Bu projeye göre radyo vericisi frekansları, evlere yerleştirilecek antenler sayesinde kullanılacak.

Elbette Google bu teknoloji ile Wi-Fi’ın önüne geçmeyi planlamıyor. Ancak Google radyo frekansları aracılığıyla yüksek hızda internet erişimi sunabilirse, şehirlere fiber bağlantı döşemek için ekstra para harcamak zorunda kalmayacak.