Anasayfa Haber X-37B Üçüncü Uçuşunu Tamamladı

X-37B Üçüncü Uçuşunu Tamamladı

Amerikan Hava Kuvvetleri’nin çok gizli insansız uzay aracı, üçüncü uçuşunu da başarıyla tamamladı.

Boeing tarafından geliştirilen ve daha sonra Amerikan Hava Kuvvetleri’ne devredilen X-37B aracı, üçüncü uzay uçuşunu da başarıyla tamamladı. X-37B yaklaşık iki sene önce bir roketle uzaya fırlatılmış ve Dünya yörüngesindeki çok gizli üçüncü uçuşuna başlamıştı. Bu üçüncü uçuşunda neredeyse iki yıla yakın bir süre uzayda kalan araç, geçtiğimiz günlerde Amerika’daki Vandenberg askeri hava üssüne iniş yaptı.

X-37B hayli küçük ve yeniden kullanılabilen bir uzay aracı, aslında pek çok açıdan emekliye ayrılan uzay mekiklerine çok benziyor. Ancak onlardan farklı olarak insansız bir araç ve tüm uçuşu tamamen yapay zeka kontrolünde gerçekleştirebiliyor. Tabii araç ABD Hava Kuvvetleri’nin projesi haline geldiğinden beri ne kendisi, ne de görevleri hakkında dışarıya hiç bilgi verilmiyor.

Bazı askeri uzmanlara göre X-37B çeşitli silah ve gözlem sistemlerinin test edilmesinde kullanılıyor olabilir. Bazılarına göre ise aracın esas görevi robotik uçaklar ve uzay araçlarında kullanılacak olan robotik kontrol sistemlerinin geliştirilmesi olabilir. Aşağıdaki videoyu izleyince bu konuda hayli yol aldıklarını görmek zor değil. X-37B küçük yapısı nedeniyle çok yüksek hızlarda uçuyor, ancak buna rağmen neredeyse kusursuz bir uçuş ve iniş gerçekleştirebiliyor.