Anasayfa Makale 2014 Yılı PC’ye Neler Getirdi?

2014 Yılı PC’ye Neler Getirdi?

2014 gerek oyunlar gerekse oyun donanımları açısından dolu dolu bir yıl oldu. İşte bu yıl içerisinde en çok göze çarpan gelişmeler!

Yıllardır ölmesi beklenen PC oyunculuğu hiç olmadığı kadar güçlü ve dimdik ayakta. Potansiyel açıdan inanılmaz bir gelişme gösteren PC oyunculuğu için 2014 yılında pek çok sürpriz yaşandı. Gerek yeni oyun teknolojileri, gerekse gittikçe güçlenen oyun donanımlarının yanı sıra, bazı olumsuz gelişmeler de oyunculara sürpriz oldu.

Intel, Pentium G3258 ile sevindirdi

img_9662

2014 ortalarında Intel tarafından Pentium Anniversary Edition olarak piyasaya sürülen G3258, bütçe dostu bir işlemciden çok daha fazlası oldu. İnanılmaz bir overclock potansiyeline sahip olan G3258, düşük bütçeli sistem toplayan oyuncuların adeta imdadına yetişti. Her ne kadar Far Cry 4, Call of Duty: Advanced Warfare gibi oyunları çift çekirdek ile yaşadığı sorunlar bu işlemciyi kullanan sistemlerde sorunlar çıkardıysa da, yayınlanan yamalar ile bu sorunlar giderildi.

Pentium G3258 ile topladığımız bütçe dostu oyuncu sistemi için tıklayın!

Steam evrilmeye devam etti

steam

Steam şu anda dünyanın en büyük dijital oyun mağazası ve bu başarısının ardından kendini sürekli geliştirmesi yatıyor. Geçtiğimiz zaman içerisinde salt oyun mağazası olmaktan çıkıp oyuncular için bir sosyal ağ mertebesine ulaşan Steam için 2014 yılı pek çok yenilikle geçti. Henüz beta aşamasında olan Steam Broadcasting ve Steam Music gibi servislerin yanı sıra, ülkemiz için resmi TL desteğinin gelmesi de ülkece yaşadığımız sürprizlerden biri oldu. Bazı firmaların abartı fiyat politikalarını saymazsak, Steam’in TL’ye geçişi ile birlikte uygun fiyata oyun alma dönemi resmen başlamış oldu.

Steam’de Türk Lirası Devri Başladı

Steam’de Türk Lirası Sevinci Kısa Sürdü

Steam’de Türk Lirası Fiyatların Düzeltilmesi için Change.org Kampanyası Başladı

Milyon dolarlık oyunlar piyasaya bozuk sürüldü

un

Kar kaygısı ile bitmeden piyasaya sürülen oyunlar yüzünden 2014 yılında pek çok oyuncunun canı yandı. Ubisoft, arka arkaya piyasaya sürdüğü bozuk oyunlarla oyuncuların öfkesini üzerinde topladı. Assassin’s Creed Unity’nin berbat optimizasyonu ve hatalardan geçilmeyen oynanışı sebebiyle dünya çapında milyonlarca hayranı bulunan Assassin’s Creed serisine gölge düştü. Ubisoft’un yanı sıra Sony, Drive Club’daki sorunlar için; Microsoft da Halo: The Master Chief Collection’daki çoklu oyuncu sorunları için eleştirildi.

Bu konuda bir programımız da var: Kafa Ayarı #27 – Bozuk Çıkan Oyunlar

https://www.youtube.com/watch?v=XROzAUuCYZw?list=PLysZNOEZ7XIy0PsTj2F2p-2BG87ctTrgd

Konsol boyutunda bilgisayarlar piyasaya sürüldü

ASUS ROG GR8 Gaming Console PC

Oyunculara konsol rahatlığını bilgisayar kasalarında sunmaya çalışan konsol boyutlu bilgisayarlar da bu yıla damgasını vuran teknolojik gelişmelerden biri. Ufak kasaları güçlü donanımlar ile donatan Asus, Alienware gibi markaların konsol boyutlu bilgisayarları kimi oyuncular tarafından devrimsel karşılanırken, kimi oyuncular bu ürünlerin fiyatlarının uçuk olduğunu dile getirdi.

ASUS ROG GR8 Tanıtıldı

ASUS ROG G20 İncelemesi

SteamOS bekleneni veremedi

2970_steamos

Valve tarafından PC oyunculuğundaki Windows tekelini kırmak amacıyla tasarlanan SteamOS, söz verildiği gibi 2014’te piyasaya sürülmedi. Mayıs ayında Valve tarafından yetersiz geliştirme sebebiyle 2015’e ertelenen işletim sistemi, pek çok Steam Machine üreticisinin SteamOS’i beklemeden Windows yüklü konsol PC’leri piyasaya sürmesine neden oldu.

SteamOS Nasıl Kurulur?

SteamOS Nasıl Yüklenir?

VirtualBox’a SteamOS Kurulumu

Mini PC Toplama Rehberi

httpsvh://www.youtube.com/watch?v=9pAylOUxgVs

NVIDIA 900 serisine karşılık veremeyen AMD fiyatları düşürdü

r9 290

Sonbaharda piyasaya sürülen Maxwell mimarili GeForce GTX 900 serisi, üstün performansı düşük güç tüketimi ve dengeli bir fiyatta sunmaya başlayınca AMD’nin cevabı fiyatları düşürmek oldu. Tabii ki bu durum da güçlü ekran kartını uygun fiyata isteyen oyuncuların işine yaradı. Bir süre sonra çıkması beklenen R9 300 serisi ile birlikte benzer bir fiyat düşüşünü NVIDIA tarafında görmemiz mümkün. Technopat.net’te en son AMD ve NVidia ekran kartlarının incelemelerini bulabilirsiniz.

Oculus Rift test aşamasından çıkamadı

oculus_rift

Sanal gerçeklik konusunda şimdiye kadar atılmış en önemli adımlardan biri kabul edilen Oculus Rift, her ne kadar teknolojisi ile kendini pek çok kişiye beğendirse de, ürünün son kullanıcı sürümü 2014 yılında piyasaya sürülemedi. Bunun en önemli sebeplerinden biri olarak ise Facebook’un 2 milyar dolar gibi bir fiyata Oculus firmasını satın alması gösteriliyor. Oculus ekibinin 2014 içerisinde tam üç farklı VR prototipi geliştirdiğini de hatırlatalım.

Kafa Ayarı #9 – AH64 Apache, Oculus Rift ve Ender’s Game

httpsvh://www.youtube.com/watch?v=OUpOCgqNiag

Linux oyunculuğu yükselişe geçti

linux

Linux kullanıcılarının yıllardır şikayetçi olduğu Linux destekli oyunların azlığı, 2014 ile birlikte biraz daha kabul edilebilir düzeye inmiş durumda. Indie sektöründe çoğu oyun artık Linux’a doğrudan portlanıyor ve kimi zaman bazı AAA oyunlar da Windows’un yanı sıra Linux sistemlerde boy gösteriyor. Elbette bu yükselişte önümüzdeki aylarda yayınlanması beklenen SteamOS’in payı olduğunu da düşünüyoruz.

Windows 7 kullanıcılarına DirectX 12 sürprizi

directx 1

Microsoft’un bir süredir üzerinde çalıştığı yeni API’si DirectX 12’nin Windows 7 destekli olmayacağı, geçtiğimiz haftalarda AMD yöneticilerinden Richard Huddy tarafından duyurulmuştu. AMD her ne kadar bu konuda henüz Microsoft tarafından yapılan resmi bir açıklama olmadığını belirtse de, Microsoft’un DirectX 12 desteğini esirgemesi, Windows 7’yi tarihe gömme hamlelerinden biri olabilir. Yaz aylarında Intel tarafından çeşitli test sonuçları paylaşılan DirectX 12 altyapısı, aynı donanımlarda DirectX 11’e göre %30 ile %70 arası performans artışı sağlayabiliyor.