Anasayfa Haber Intel Broadwell İşlemciler CES 2015’te Resmen Tanıtıldı

Intel Broadwell İşlemciler CES 2015’te Resmen Tanıtıldı

Intel Broadwell işlemci

Intel’in uzun süredir konuşulan Broadwell işlemci ailesi CES 2015’te resmen tanıtıldı. Core M adıyla tanıtılan işlemcilerin neler getirdiğine bakalım…

Intel uzun süredir yeni nesil Broadwell işlemcilerinin getireceği enerji verimliliğinden ve yeni nesil taşınabilir bilgisayarlardan bahsediyordu. CES 2015 ile birlikte gecikmeli de olsa beklenen oldu ve ilk modeller, takribi çıkış tarihleri açıklandı.

14 Nanometre üretim teknolojisi bilgisayar tutkunlarının heyecanla beklediği bir gelişmeydi ve Broadwell 14 nanometre ile üretiliyor. Core M işlemciler 22 nanometre Haswell işlemcilere göre aynı alana yüzde 35 daha fazla transistör sığdırabiliyor. Bu da aynı silikondan daha fazla işlemci üretilmesi anlamına geliyor. Verimliliği arttırıyor.

Broadwell - 14 nanometre
Broadwell – 14 nanometre

Bu teoride çok daha güçlü işlemcilerin önünü açsa da ilk modeller performanstan ziyade enerji tüketimine odaklı taşınabilir cihazlar için hazırlanmış. Zira tanıtılan Core i7, Core i5 ve Core i3 modeller, yanlarında destek için gelen hesaplı Pentium ve Celeron modeller iki çekirdekli. X99 Yonga seti ile birlikte gördüğümüz Haswell-E serisi işlemcilerin daha güçlü ve Broadwell’li alternatifleri ortada yok. Uzun bir süre de olmayacak.

Öncelikle masaüstü bilgisayar pazarında yeni bilgisayarı için Broadwell işlemci bekleyenler, Haswell Refresh yerine tercih edilecek güçlü modeller en az 6 ay ila 12 ay daha ortada olmayacak.

Uygun fiyatlı bir dizüstü bilgisayar almayı, Ultrabook almayı düşünenler, yeni Broadwell’li Core M işlemcili 2-in-1 tablet/dizüstü bilgisayar harmanı cihazlar da 6 ay sonra piyasada olacak. Yani 2015’in ilk 6 ayı Broadwell işlemcili bir bilgisayar toplamak ya da almak mümkün görünmüyor.

Bunun üzerine çıkan modellerin hepsi iki çekirdekli olduğu için ve mimari de henüz değişmediği için büyük bir performans artışı getirmiyor. En azından ilk açıklamalar bu şekilde. İşlemci gelişiminde bugüne kadar hep yaşanan senaryo tekrarlanıyor, bir seri nanometreyi küçültürken, ardından gelen ikinci seri mimari değiştiriyor ve performansı arttırıyor. Broadwell de nanometreyi küçülten seri olarak 2015 yılında 14 nanometreye geçişi başlatıyor.

Bu açıdan değerlendirdiğimizde kullanıcıların Broadwell’in amacı belli. Yeni bir bilgisayarda bu yeni nesil işlemcilerin en büyük avantajı uzun vadeli güç tüketimini azaltarak tasarruf sağlamak olacak.

Intel’in iş ortakları, üretici firmalar da tablet boyutunda ama ayrılabilen klavye ile sunulan 2-in-1 tabir edilen dizüstü bilgisayarlar piyasaya sürecek. Bu bilgisayarlarda ek grafik yongalar kullanılmadığı için Intel işlemcinin içerisinde alanın üçte ikisini kaplayan grafik yongalar da geliştirilmiş durumda. Intel’in iddiasına göre Core M ailesindeki Intel HD, Iris ve Iris Pro Graphics yüzde 20 daha fazla grafik performansı sunacak.

Yeni Broadwell’in en büyük avantajı 15 ila 48 Watt arası değişen düşük güç tüketimi. Bu da fansız, ek soğutma kullanmadan rahatça çalışan ve soğuyan ancak düzgün performans sağlayabilen işlemciler, bilgisayarlar demek oluyor.

Ayrıca mobil cihazlarda kullanılan Atom işlemci ailesi de Cherry Trail mimarisi ve RealSense UI gibi yeniliklerle yenileniyor. Bu işlemcileri de muhtemelen Intel’in destek verdiği markaların cep telefonlarında ve tabletlerinde göreceğiz.

Bunun ötesinde Intel’in kablosuz bağlantı teknolojileri güçleniyor, kablosuz görüntü aktarımı, Microsoft’un Xbox 360’ta kullandığına benzer 3D görüntü algılama, sesle ve görüntüyle komut algılama teknolojileri gelişiyor. Intel RealSense ve Dragon Assistant, Intel kullanan bilgisayarlarda standart görüntülü ve sesli kontrol teknolojileri olarak yer alacak. Biometrik kimlik kontrolü gibi güvenlik ve şifre alternatifi teknolojiler de dikkat çeken noktalar arasında. Bütün bunları kullanan ilginç modelleri hem yıl ortasında, hem yıl sonunda piyasada görebileceğiz.

Çoğu kullanıcının heyecanla beklediği 4 Çekirdekli i3, i5 ve i7 modeller ise yılın son döneminde piyasaya çıkacak. Evet, yeni sistemi için yeni işlemcileri bekleyenler için uzun bir süre. Ayrıca Broadwell’in bu kadar gecikmesi, Intel’in yeni Skylake isimli performans geliştiren mimarisinin de yıl sonunda, muhtemelen aynı dönemde piyasaya çıkacak olması işleri biraz karıştırıyor. Çoğu kullanıcı uzun süre mevcut Haswell Refresh işlemcileri kullanmayı, bunları almayı sürdürecek. Yıl ortasında ve sonunda ise biz de Technopat olarak piyasaya sürülen modelleri ve bu modelleri kullanan cihazları tekrar değerlendireceğiz.

Şimdilik açıklanan Intel Broadwelll işlemci listesi şu şekilde:

  • Core i7: i7-5650U, i7-5600U, i7-5550U, i7-5500U
  • Core i5: i5-5350U, i5-5300U, i5-5250U, i5-5200U
  • core i3: i3-5010U, i3-5005U
  • Intel Pentium 3805U
  • Intel Celeron 3755U, 3205U
  • Core i7: i7-5287U, i7-5257U
  • Core i5: i5-5287U, i5-5257U
  • Core i3: i3-5157U

Görülebileceği üzere hepsi iki çekirdekli, bazıları Hyperthreading ile 4 Thread kullanıyor. Hepsi de U yani düşük güç tüketimi serisinde yer alıyor. BGA yani Ball Grid Array işlemcilerin hepsi lehimli, sisteme entegre olarak sunuluyor, yani hazır sistemlerin parçası olarak sahip olmak mümkün. Ayrıca alıp LGA 1150 anakartlara, 97 yonga setli sistemlere takılacak bir model bu duyuruda yer almadı.

Broadwell+cpu-listesi