Anasayfa Haber Bülten NVIDIA Yeni Tegra X1 ile Kendi Kendini Park Eden Otomobiller

NVIDIA Yeni Tegra X1 ile Kendi Kendini Park Eden Otomobiller

NVIDIA, NVIDIA DRIVE otomotiv bilgisayarları ile otomobiller kendi kendini park ediyor. DRIVE PX ve DRIVE CX gücünü Maxwell’li Tegra X1’den alıyor.

Etraflarındaki dünyayı gören ve algılayan otomatik pilot arabaları adım adım gerçeğe yaklaştıran NVIDIA, bilgisayar görüşü, derin öğrenme ve gelişmiş kokpit görselleştirme yetenekleri ile donatılan NVIDIA DRIVE otomotiv bilgisayarlarını tanıttı. Sizlerle bu sistemlerde kullanılan Tegra X1’in detaylarını daha önceki haberimizde paylaşmıştık. Şimdi NVIDIA’nın kullanılan sistem üzerine detaylı açıklamasına yer veriyoruz.

nvidia-drivecx-ceo

NVIDIA iki araç bilgisayarı sunacak: Otomatik pilot yeteneği geliştirmeyi mümkün kılan NVIDIA DRIVE PX ve en gelişmiş dijital kokpit sistemlerinin oluşturulmasını sağlayan NVIDIA DRIVE CX. Bu otomotiv sınıfı araç içi bilgisayarlar, günümüzün en güçlü süper bilgisayarlarında kullanılanlarla aynı mimariye dayanıyorlar.

Mobil süper bilgisayarlar geleceğin arabasının kalbinde yer alacak” diyen NVIDIA kurucusu ve CEO’su Jen-Hsun Huang sözlerine şöyle devam etti: “Çeşitli kameralar ve ekranlar aracılığıyla geleceğin arabaları etraflarını görebilecek ve giderek daha iyi anlayacak. Geleceğin arabaları, park edildikleri yerden gelerek sizi bulmak ve kazalardan kaçınmak için durumsal farkındalıktan yararlanmak gibi birçok muhteşem ve zekice özelliğe sahip olacak. Bilgisayar görüşü, derin öğrenme ve grafik teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde bu hayal artık gerçek olmaya çok yakın.

“NVIDIA DRIVE, süper bilgisayarların sahip oldukları görsel bilişim yeteneğini sürücülerin hizmetine sunarak akıllı araba devrimini hızlandıracak.”

Drive_PX

NVIDIA DRIVE PX

Otomatik pilot geliştirme platformu NVIDIA DRIVE PX, arabalar için bilgisayar görüşü ve derin öğrenme alanındaki son gelişmelerden büyük oranda yararlanan tamamen yeni özelliklere sahip bir teknik altyapı sunuyor.

DRIVE PX, NVIDIA’nın yeni Maxwell GPU mimarisini temel alan ve bir teraflop işlem gücünü aşan NVIDIA Tegra X1 süper mobil yonga ile 15 yıl önce dünyanın en hızlı süper bilgisayarının sahip olduğundan daha fazla işlem gücü sunuyor. İki Tegra X1 süper yonga ile donatılan DRIVE PX, 12 adede kadar yüksek çözünürlüklü kamera girişine sahip ve saniyede 1,3 gigapiksel görüntü işleyebiliyor.

Bilgisayar görüşü yeteneği sayesinde Otomatik Vale özelliği ile arabanın insan yardımı olmadan park yeri bularak kendi kendine park edebilmesini sağlıyor. Mevcut sistemler belirli bir noktada paralel park yardımı sunarken, NVIDIA DRIVE PX ile araba kalabalık bir otoparktaki boş alanları keşfederek kendi kendine park edebiliyor ve akıllı telefon ile çağrıldığında sürücüsünü almaya gelebiliyor.

DRIVE PX‘in derin öğrenme yeteneği ise arabanın farklı türlerdeki araçları ayırt etmeyi öğrenmesini sağlıyor. Örneğin, bir ambulansı kargo aracından, polis arabasını aynı modelde normal bir arabadan veya park etmiş bir arabayı trafiğe çıkmak üzere olan bir arabadan ayırt edebiliyor. Sonuç olarak kendi kendini süren araba küçük ayrıntıları algılayarak insan sürücü gibi her duruma farklı tepki verebiliyor.

NVIDIA DRIVE CX

NVIDIA DRIVE CX kokpit bilgisayarı navigasyon, bilgi ve eğlence sistemleri, dijital araç kümeleri ve sürücü takibi gibi gelişmiş grafik ve bilgisayar görüşü uygulamalarını mümkün kılan eksiksiz bir donanım ve yazılım çözümü sunuyor. Ayrıca gerçek zamanlı 360 derecelik görüş açısı ile kör nokta sorununu çözen ve normal bir ayna yerine dijital akıllı ayna kullanılmasını sağlayan Surround Görüş özelliğini de içeriyor.

Tegra X1 veya Tegra K1 işlemciler ile donatılan ve yazılımı yol testinden geçmiş olan DRIVE CX, birden fazla ekranda 16,8 milyon piksele kadar görüntü iletebiliyor. Bu, mevcut model arabaların kullandığı sistemlerin 10 katı kadar güçlü bir teknoloji.

nvidia-drive-cx

Sektörden Pozitif Destek: AUDI ve Gartner

AUDI AG‘de Elektrik/Elektronik Geliştirme bölümü başkan yardımcısı Ricky Hudi: “Audi ve NVIDIA, yapay zeka ile öğrenmenin zFAS Pilotlu Sürüş teknolojimizi büyük ölçüde güçlendireceği konusunda hemfikir. Dolayısıyla, Audi DRIVE PX‘i ileri seviye araştırma ve geliştirme açısından kritik öneme sahip bir araç olarak görüyor.”

Gartner’ın başkan yardımcısı ve analisti olan Thilo Koslowski: “Akıllı otomobillerin gerçeğe dönüşebilmeleri için karmaşık sensör füzyonu ve yenilikçi yapay zeka ile öğrenme özelliklerini mümkün kılan yüksek performanslı işlemciler gerekiyor.Bu sayede benliklerinin farkında olan ve etraflarını ve yolcularını değerlendirebilen, algılayabilen, anlayabilen ve bunlara tepki verebilen kendi kendini kullanan yeni bir araç türü ortaya çıkacak.”

NVIDIA_DRIVE_PX_2 drive-cx-tegra-x1

NVIDIA DRIVE içerisinde yeni Tegra X1
NVIDIA DRIVE içerisinde yeni Tegra X1

Çıkış Tarihi Çok Yakın

NVIDIA DRIVE PX ve DRIVE CX platformları, NVIDIA ve üçüncü taraf sağlayıcıların sunduğu çeşitli yazılım uygulama modülleri içeriyor. DRIVE PX otomatik pilot geliştirme platformu ve DRIVE CX kokpit bilgisayarı 2015’in ikinci yarısından itibaren satışa sunulacak.