Anasayfa Haber NSA Ve GCHQ Tüm Dünyayı Dinliyor!

NSA Ve GCHQ Tüm Dünyayı Dinliyor!

Snowden tarafından sızdırılan bilgiler, Amerikan ve İngiliz istihbarat ajanlarının dünyadaki tüm cep telefonlarını dinleyebildiğini ortaya çıkardı.

NSA için çalışırken topladığı verileri halka açıklayan ve ardından da Rusya’ya sığınan Edward Snowden’in belgeleri ortalığı karıştırmaya devam ediyor. First Look Media tarafından yayınlanan ve bu tür haberler üzerine yoğunlaşan The Intercept adlı yabancı haber sitesinde çıkan bir habere göre, Amerikan ve İngiliz gizli servisleri 2010 yılında çok ciddi bir dinleme operasyonuna imza atmışlar.

Amerikan NSA ve İngiliz GCHQ istihbarat örgütlerine mensup ajanların, Hollanda kökenli teknoloji firması Gemalto’nun bilgisayarlarına sızdıkları ve buraya yerleştirdikleri zararlı yazılımlarla şifreleme anahtarlarını çaldıkları iddia ediliyor.

Gemalto şirketi dünya çapında çalışıyor, telefonlarda kullanılan sim kartları ve kredi kartlarındaki güvenlik çiplerini üretiyor. Bu sim kartlarda kullanılan veri şifreleme anahtarlarına sahip olan NSA ve GCHQ, bu sim kartları kullanan herhangi bir telefonu geride hiç iz bırakmadan ve herhangi bir yasal başvuru yapmadan rahatlıkla dinleyebiliyor.

Gemalto her yıl 2 milyardan fazla sim kart üretiyor ve ürettiği sim kartlar tüm dünyada 450’den fazla telekom şirketi tarafından kullanılıyor. Bu da NSA ve GCHQ tarafından neredeyse tüm dünya çapında herhangi bir mobil telefonun rahatlıkla dinlenebileceği anlamına geliyor. Gemalto konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmış değil. Ancak şirket yöneticilerinden Paul Beverly tarafından basına verilen bir demeçte, eğer gerçekse bu olayın son derece rahatsız edici olduğu söylenmiş.