Anasayfa Haber Türkiye’de İHA Ve Drone’lara Kayıt Zorunluluğu Geliyor

Türkiye’de İHA Ve Drone’lara Kayıt Zorunluluğu Geliyor

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün aldığı kararla birlikte Türkiye’de insansız hava aracı veya drone uçurmak için kayıt yaptırmak gerekecek.

İnsansız hava araçları ve drone’lar artık birçok farklı sektörde kullanılıyor. Dolayısıyla bireysel olarak eğlence amaçlı kullanım haricinde, ticari kullanım amaçlı drone sayısı da hızla artıyor.

Tabii haliyle drone ve güvenlik kelimeleri aynı cümle içerisinde sıkça kullanılır oldu. Uçak ve drone üreticileri bir yandan güvenliği üst seviyeye çıkaracak yeni teknolojiler üzerinde çalışırken; ülkeler de drone uçurma konusunu yasal zemine oturtmaya çalışıyorlar.

İnsansız hava araçlarının kayıt altına alınmasıyla ilgili ilk somut adım, geçtiğimiz sene Amerikan Federal Havacılık Kurumu tarafından atılmış ve drone’lara lisanslama sistemi getirilmişti. Böylece drone uçuracak kişilerin lisans alması şart koşulmuştu. Son olarak benzer bir uygulama ülkemizde de aktif hale getiriliyor.

Karar alındı: Türkiye’de de zorunlu kayıt uygulaması başlıyor

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, yayınladığı genelgeyle insansız hava araçlarının ve drone’ların kayıt altına alınacağını bildirdi. Yani bundan sonra insansız hava araçları ve drone’ları uçurmak için kayıt yaptırılması zorunlu olacak. 25 kg’a kadar olan İHA ya da drone’lar kaydettirileceği gibi, 25 kg’dan daha ağır olan ürünler için de tescil işlemi yaptırılması gerekecek.

Kayıt işlemi gerçekleştirildikten sonra her İHA ya da drone’un kimliği olacak. Güvenlik birimlerinin kontrol amaçlı sorgulamaları sırasında bu kimlik gösterilecek. 25 kg’a kadar ağırlığa sahip olan İHA ya da drone’lar, kaydettirildikten sonra kurallar doğrultusunda havalanabilecek.

Kayıt yaptırılmayan drone’ları uçuran kişiler hakkında yasal işlem başlatılacak ve çeşitli yaptırımlar uygulanacak. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bu konuda ceza kesebilecek ya da Emniyet birimleri, İHA veya drone’lara el koyabilecek. Türkiye’de yaklaşık dört bin kadar 25 kg’dan hafif İHA ve drone bulunduğu da bildiriliyor.