Anasayfa Haber John McAfee, FBI’ya Bedava Yardım Etmeyi Önerdi

John McAfee, FBI’ya Bedava Yardım Etmeyi Önerdi

McAfee’nin eski sahibi John McAfee, San Bernardino saldırganının iPhone şifresini üç haftada ücretsiz kırabileceğini açıkladı.

İki ay kadar önce, Kaliforniya’nın San Bernardino ilçesinde 14 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan saldırgan Syed Rizwan Farook’un iPhone şifresi bir türlü kırılamıyor. FBI, iOS’lardaki şifrenin 10 kez yanlış girme durumunda verilerin silinmesi özelliği sebebiyle, bir süre önce Apple’dan yardım istemişti. Ancak Apple CEO’su Tim Cook, FBI’a kullanıcı verilerinin gizliliği sebebiyle iPhone şifresinin kırılmayacağını ifade etmişti.

Ayrıca Apple’ın bu şifrelemeyi kırmak için herhangi bir yazılımı olmadığını belirten Cook, eğer bu tarz bir yazılım oluşturulursa hükümetin farklı birçok kullanıcıda sistemden yararlanacağını düşünüyor. Tim Cook’un açıklamalarıyla Apple, FBI’a bu konuda kapıyı kapatmıştı.

Ancak sektörün diğer isimleri de konuyu yakından takip ediyor ve FBI’a çeşitli çözümler sunuyor. Bunlar arasında John McAfee var. 2012’de Guatemala’ya yasa dışı girdiği sebebiyle gözaltına alınan ve daha sonrasında da cinayet şüphesiyle tutuklanan McAfee, duruma el atabileceğini ve saldırganın iPhone şifresini üç haftada kırabileceğini açıkladı.

Üstelik McAfee, bu işlemi ücretsiz yapacağını da belirtti. Ekibiyle birlikte işlemi gerçekleştireceğini iddia eden ve FBI’a yardım edebileceğini belirten John McAfee, böylece Apple’a gerek kalmayacağını da ifade ediyor. Şu an FBI’dan gelen herhangi bir yanıt ise yok.

sundar pichai

FBI’a çözüm üreten isimler olduğu gibi, bu konuda bazı şirketler de Apple’ın safında yer alıyor, Google da bu şirketlerden biri. Şirketin CEO’su Sundar Pichai, Apple’ın bu konuda doğru davrandığını belirtti. Pichai, teknoloji üreten şirketlerin, kişisel bilgileri güvenli şekilde tutmak için önlemler aldıklarını belirtti. Ayrıca, hükümet için herhangi bir arka kapı sunulmasını doğru bulmadığını açıklayarak Apple’a desteğini net bir şekilde ortaya koydu. Google haricinde, Twitter ve Facebook gibi sektörün diğer isimlerinden de Apple’a destek açıklamaları geldi.