Anasayfa Haber NASA Yeni Mars Görevini 2018 Yılına Erteledi

NASA Yeni Mars Görevini 2018 Yılına Erteledi

NASA’nın yeni Mars görevi InSight, keşif aracında çıkan problemler sebebiyle 2018 yılına ertelendi.

NASA, yaklaşık iki yıl önce yeni insansız keşif aracını hazırlamaya başlamıştı. Geçen yıl Aralık’ta Fransız üretimi bir donanımda çıkan arıza sebebiyle NASA’nın yeni görevi erteleyebileceği konusu gündeme gelmişti. Normalde bu ay fırlatılacak bir roketle Mars’a ulaştırılacak yeni keşif aracı InSight, jeolojik keşif görevini yerine getirecekti.

Bu önemli görevdeki amaç Mars yüzeyinde sismik çalışmalar yapmaktı. Böylece, gelecekte kurulması muhtemel olan koloniler için bir zemin haritası da çıkarılacaktı. Ancak, Lockheed Martin üretimi yeni keşif aracında yaşanan donanım problemleri sebebiyle görev 2018’e ertelendi.

InSight keşif aracındaki sorunlu bileşen ise SEIS ismi verilen deprem ölçüm aleti. SEIS’te yaşanan çeşitli problemler, yeni Mars görevinin Mayıs 2018’e ertelenmesine sebep oldu. 650 milyon dolar harcanan InSight görevinin ertelenmesi elbette ek maliyetlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Her ne kadar NASA ek maliyetler konusunda net bir bilgi vermese de, görevin iki yıldan daha uzun bir süre ertelenmesiyle maliyetin 150 milyon dolar artacağı düşünülüyor. Yani bu proje için toplamda 800 milyon dolar harcama yapılmış olacak.

Yeni görevin özellikle Mayıs 2018 tarihine ertelenmesinin önemli bir sebebi var. Bu tarihte Dünya ve Mars, birbirlerine en yakın pozisyonda olacak. NASA, ertelemenin gelecek planlamalar için bir sorun teşkil etmeyeceğini düşünüyor.