Anasayfa Haber Giyilebilir Cihazlarla Panik Atak Kontrolü Mümkün

Giyilebilir Cihazlarla Panik Atak Kontrolü Mümkün

Giyilebilir teknolojier, nabız, kalp ritmi, vücut sıcaklığı ve terleme ölçümleriyle panik atak kontrolü yapacak.

Son birkaç yılda hayatımızın parçası haline gelen giyilebilir teknolojiler, artık yalnızca akıllı bileklik ve akıllı saatlerden oluşmuyor. Teknoloji şirketlerinin yanı sıra klasik saat üreticilerinin ve otomobil üreticilerinin de bu alana yönelmesiyle birlikte giyilebilir teknolojiler bambaşka kullanım alanları oluşturuyor.

Xerox’un araştırma ve geliştirme şirketi Xerox PARC da bu konuda çalışmalar yapanlardan biri. Xerox PARC nabız, kalp ritmi ve vücut sıcaklığı gibi ölçümler yapabilen bir giyilebilir cihaz tasarlıyor. Üzerinde bulundurduğu sensörlerle panik atak hastalarının durumlarını kolayca tespit edebilen cihaz, kullanıcıya sesli telkinde bulunarak sakinleşmesine yardımcı olacak.

Bu ölçümler yalnızca bileğe takılacak olan bir akıllı saatle gerçekleşmeyecek. Buna ek olarak gögüs bölgesine yerleştirilecek kemer yardımıyla da çeşitli ölçümler yapılacak. Ayrıca nabız, kalp ritmi ve vücut sıcaklığında herhangi bir değişim olması durumunda, cihaz Bluetooth’la bağlantı kurduğu mobil uygulama yardımıyla da kullanıcı verilerini anlık olarak saklıyor.

Herhangi bir panik anında akıllı telefon ve tabletlere de uyarı sinyalleri gidiyor. Böylece kalp ritmi yükselen, kendini kötü hisseden ve vücut sıcaklığı yükselen kullanıcılar da durumun farkına varıyor. Üstelik müdahale safhasında hasta yakınları ve doktorlar da devreye giriyor. Böylece mobil uygulama üzerinden yakınlara ya da doktora anında bilgi veriliyor. Panik atakla baş etmekte zorlananlar bu sayede profesyonel yardım istemiş oluyor.