Anasayfa Haber Blizzard, Bot Üreticisine Açtığı Davayı Kazandı

Blizzard, Bot Üreticisine Açtığı Davayı Kazandı

Blizzard tarafından Bossland şirketine açılan davanın kazanılması, gelecekteki benzer davalar için de emsal teşkil edecek.

Oyunlarda hile yapılması eskiden beri multiplayer oyunları tasarlayan şirketlerin başını ağrıtan bir konu. Tek kişilik senaryoyu oynarken hile yapılmasının kimseye bir zararı yok. Ancak MMORPG türü oyunlarda organize hile yapmak, hem oyuncuları, hem de oyunundan para kazanmayı uman yapımcıyı büyük zarara sokabiliyor.

Bu yüzden de oyun şirketleri hilecilere karşı gittikçe şiddetlenen bir savaş veriyorlar. Bir süre önce Blizzard tarafından Bossland adlı şirkete açılan dava da bu savaşın bir parçası olarak gündeme gelmişti.

Bossland bir yazılım şirketi ve MMO oyunlarda hile yapmaya imkan tanıyan otomasyon yazılımları, yani “Botlar” üretiyor. Şirket her ne kadar bunun kanuna aykırı olmadığını iddia etse de, Blizzard avukatları mahkemede bunun tersini ispatlamayı başarmışlar.

Amerika’nın California eyaletinde görülen davada, Bossland şirketinin botlarını üretebilmek için Blizzard oyunlarını ters mühendislikle kırdığı ve bu şekilde 42,818 farklı patenti ihlal ettiği kararı çıkmış. Söz konusu dava Bossland’e yaklaşık 9 milyon dolara ulaşan tazminat ve dava masrafı yükü getirecek.

Bossland’ın bu davadan sonra iflasını açıklayacağı tahmin ediliyor. Ancak daha da önemlisi, bu dava gelecekteki benzerleri için de ciddi bir emsal oluşturacak.