Anasayfa Makale Windows 10 Programlarını Farklı Sürücüye Yükleme Rehberi

Windows 10 Programlarını Farklı Sürücüye Yükleme Rehberi

ASUS S1016P Depolama Sunucusu - Computex 2015
ASUS S1016P Depolama Sunucusu - Computex 2015

“Yüklü bir uygulamanın konumu nasıl değiştirilir?”, “Varsayılan yükleme konumu nasıl ayarlanır?” gibi Windows 10’da sık sorulan disk alanı yönetim sorularının cevabını bu makalemizde bulabilirsiniz…

Normalde uygulamaları istediğiniz yere kurabilirsiniz. Windows 10 ile birlikte disk yönetimi biraz farklı. Mağaza’dan yüklenen programlarda ise Windows kurulumu varsayılan ayarlı diske otomatik olarak yapıyor. Peki bu neden önemli? Neden bu bir mesele?

Bilgisayar dünyasındaki gelişmeler ile birlikte SSD kullanımı artık olmazsa olmaz bir hal aldı. Maliyet düştükçe SSD’ler yaygınlaştı ancak halen GB başına depolama maliyetini düşürmek için salt SSD ile yetinmiyoruz.

Kullanıcılar genellikle bilgisayarlarında biri SSD diğeri HDD olmak üzere iki depolama teknolojisi kullanıyorlar. SSD’ye genellikle Windows yüklenirken HDD ise genel depolama alanı olarak kullanılıyor. Bu SSD’lerin daha ekonomik kullanımını sağlıyor.

120 GB yerine 240 GB ve üstü SSD’ler devreye girdiğinde önemli program, sık oynanan oyunlar ve benzeri uygulamalar SSD’ye yükleniyor. Ancak SSD’ye sığmayanlar yine HDD’ye kuruluyor.

İşte bu aşamada Windows 10’un varsayılan uygulama kurulum ayarları bir sorun oluyor. Kullanıcılar SSD’lerinin dolduğunu ya da hızlı açmak istedikleri uygulamanın mekanik diskte kurulu olduğunu sonradan farkedebiliyor.

Normal uygulama kurulumunda hiç düşünmeden yaptığımız basit ayar, burada farklı. Yani yine uygulamaları farklı sürücülere kurmak, bir sürücüden diğerine taşımak mümkün. Üstelik bunu yapmak için programı silip yeniden yüklemeye de gerek yok. Hatta isterseniz programları SD kart, USB bellek ve benzeri harici depolama aygıtlarına dahi yükleyebilirsiniz.

Rehberimiz de burada sıkıntı yaşayan, mağaza uygulaması kurarken disk yönetimini daha iyi yapmak isteyen kullanıcılar için.

Yüklenecek uygulamaların konumunu belirleme

Windows’a yükleyeceğiniz yeni programların varsayılan konumunu değiştirebilirsiniz. Bunu yapabilmek için Ayarlar – Sistem – Depolama yolunu takip etmeniz gerekiyor.

Karşınızdaki ekranda Daha fazla depolama ayarı başlığının altında Yeni içeriklerin nereye kaydedildiğini değiştir şeklinde bir seçenek bulunuyor.

Yeni içeriklerin nereye kaydedildiğini değiştir seçeneğine tıklayın ve karşınıza gelen ekranda programları varsayılan olarak hangi diske yüklemek istediğinizi seçin.

Öte yandan burada Belgeler, Müzik, Resimler ve Videolar gibi temel klasörlerin de konumunu değiştirebilirsiniz. İstediğiniz değişiklikleri yaptığınızda Uygula düğmesine tıklayın.Bu yöntem yalnızca Mağaza’dan yüklenen uygulamalar için geçerli. Eğer diğer programları da C dışında bir sürücüye yüklemek istiyorsanız bunu ancak geleneksel yolla, yükleme sırasında yapabilirsiniz.

Genellikle programlar yükleme sırasında nereye kurulacağını sorarlar ve bu konum varsayılan olarak C:\Program Files şeklindedir. Gözat / Browse düğmesine tıklayarak yükleme konumunu değiştirebilirsiniz.

Yüklenmiş uygulamaları diğer sürücüye taşıma

Yukarıdaki adımları izledikten sonra Mağaza’dan herhangi yeni bir uygulama, seçtiğiniz konuma yüklenecektir.

Fakat halihazırda yüklü olan uygulamaların konumu değişmeyecektir. Bunu siz, teker teker, elle yapmak durumundasınız. Ayarlar – Uygulamalar – Uygulamalar ve özellikler ekranını açın ve buradan, Mağaza’dan yüklenmiş bir uygulamanın üzerine tıklayın. Aşağıdaki görüntüye benzer bir şekilde Taşı ve Kaldır seçenekleri karşınıza çıkacaktır. Taşı düğmesine tıklayarak uygulamayı diğer birime taşıyabilirsiniz.

Eğer Taşı yerine Değiştir seçeneğini görüyorsanız, geleneksel bir uygulama, yani Mağaza’dan yüklenmemiş bir program seçmişsiniz demektir.

Eğer Taşı düğmesi tıklanabilir halde değilse, Windows 10 ile entegre gelen uygulamalardan birini seçmişsiniz demektir. Başta da dediğimiz gibi, yalnızca sonradan Mağaza’dan yüklenen uygulamaların konumunu değiştirebilirsiniz.

Önemli: Herhangi bir uygulamanın konumunu değiştirdikten sonra, eğer o programı harici bir aygıta yüklediyseniz, söz konusu cihazı bilgisayardan söktüğünüzde program çalışmaya devam edemez. Cihazı yeniden taktığınızda ise her şey normale döner. Sisteme gömülü programlarda bir değişiklik yapılamamasının nedeni de budur.

Kritik depolama alanı uyarısı

Alakası bulunan farklı bir konuya da hemen değinelim. Mağaza’dan uygulama yüklediğinizde, eğer söz konusu uygulamanın boyutu çok büyük ve sistemde fazlaca yer kaplayacaksa, Windows size bir uyarı ekranı çıkarıyor. Örneğin oyunlar onlarca GB boyuta sahip olurlar. Diskinizde de fazla yer kalmamışsa Windows size yukarıdakine benzer bir uyarı çıkarır.