Anasayfa Makale Ethereum Classic Nedir?

Ethereum Classic Nedir?

Dijital para birimlerinden Ethereum, bir süre önce ikiye bölündü. Bu yazımızda Ethereum ve Ethereum Classic arasındaki farklara değindik.

Ethereum Classic (ETC), bir dijital para birimidir.  Ancak Ethereum Classic, yeni bir dijital para biriminin aksine halihazırda var olan Ethereum dijital para biriminin (cryptocurrency) bölünmüş halidir. İkisinin de blok zinciri (bkz. Dijital Madencilik Nedir?) blok 1920000’e kadar eşdeğerdir.

Bu blok değerinde DAO yani Ethereum’un özerk olan sermaye fonunun yatırımcılarına para aktarım işlemleri yapılır. Ethereum’da olan bütün bakiyeler, cüzdanlar ve alım satım işlemleri hardfork yani mecburi çatallaşmanın gerçekleştiği bloğa kadar Ethereum Classic blok zincirinde de geçerli olur.

Çatallaşma gerçekleştikten sonra blok zincirleri ikiye ayrılır ve bireysel hareket eder. Kısacası 1920000 sayılı bloğa kadar Ethereum Classic, bu blok sonrasında da Ethereum (ETH) işleniyor diyebiliriz. Ancak ETH birimi, ETC’nin blok zincirlerinde de işlenebiliyor.

Hardfork nedir?

İşlemlerin belli bir noktada çatallaşması, zorunlu çatallaşma. Çatallaşmayla birlikte Ethereum camiası ikiye bölündü; ETC ve ETH. Bu aslında güvenlik amaçlı yeni bir yöntem. Ancak her kullanıcının hardfork olayını anlayıp kabul etmesi ve ona göre davranması gerekiyor. Hardfork, günümüzde hala tartışmalı bir kavram.

Hardfork’u desteklemeyenler;

  • Kodların yasa kabul edildiğini, DAO şartlarının her koşula karşı korunması gerektiğini
  • Blok zincirinde olan bitenin değişmez olduğunu ve sonuç ne olursa olsun bunu değiştirmemeleri gerektiğini
  • Bir kez sansür ya da değişim uygulandığında bunun ileride tekrar edebileceğini
  • Bunun bir kaçış olduğunu
  • Geri ödeme yaparken madencinin ETH değerini düşürebilmesine neden olacağını savunuyorlar.

Hardfork’u destekleyenler;

  • “Kod yasadır” ibaresi çok sert. İnsanlar kararlarını demokratik bir şekilde verebilmeli.
  • Hackerlar getirilerden faydalanmamalı. Topluluk buna izin vermemeli. Etik açıdan yanlış.
  • İnsanlar her durumda mantıklı ve adil bir şekilde karar verebilir. Topluluk, geçmiş yaşananlardan sorumlu tutulmamalı.
  • Ether kaynağının yadsınamaz büyüklükte bir kısmını bu kaynağa zarar verebilecek kimselerin eline bırakmak, büyük problemler doğurabilir. Bu durum Ether’in değerini de düşürebilir.
  • Bu bir kaçış yöntemi değil. Zira toplulukta kimse kimseden para almıyor, sadece para kaynağı asıl yatırımcılara geri dönüyor.
  • Hardfork, beyaz şapkalı hackerlar ile kötü niyetli, toplumun ahlakî yapısını bozan hackerlar arasında süren savaşı durduracaktır.
  • Yaşanan sömürü oldukça büyüktü. Bir şey yapılması gerekiyordu. (Hardforktan önce sistem açığı nedeniyle 50 milyon dolar çalınmıştı.)
  • Eğer topluluk olarak birlik olursak kötü niyetli insanlar bu madene adım atmadan önce iki kez düşünür.
  • Hardfork sisteminin uygulanarak para kaynağının asıl yatırımcılara geri döndürülmesi, düzenleyici kurumların ve hukuk sisteminin araya girmesini önler tezlerini öne sürüyorlar.

Kısacası Ethereum Classic, akıllı anlaşmaların, yani madenciler arasındaki para aktarımlarının programlandığı gibi davranmasını ve olaya üçüncü kişilerin müdahale etmemesini sağlamak üzere oluşturuldu. ETC topluluğu DAO akıllı anlaşmalarının programlandığı gibi yürümesi ve kontratların hiçbir şekilde sansürlenmemesi gerektiğini tartışıyor.

Ethereum Classic nasıl oluşturuldu?

Hardfork uygulandığı zaman buna geçiş yapmayan kullanıcılar yazılımlarını güncellemedi ve bu uygulamaya sahip olmayan blok zincirlerinde madencilik yapmaya devam etti. Hardfork uygulaması da yeni ve eski sürümler arasında uyumsuzluk oluşturduğundan, eski blok zincirlerinde madencilik yapan kullanıcılar kendi blok zincirlerini otomatik olarak Ethereum ile eşdeğer olan 1920000 blok zincirine kadar ayırmış oldular.

Ethereum Classic’in eksileri nelerdir?

İkili bir blok zincirinin oluşturulmuş olması problemli bir durum. Zira Bitcoin geliştiricileri bunu uzun zamandır önlemeye çalışıyordu. Bu ikilem, yatırımcılar ve normal kullanıcılar arasında kafa karışıklığı yaratıyor ve aynı zamanda iki blok zincirine de saldırıların tekrar tekrar gerçekleşmesine de neden olabilir.

Eğer bir kullanıcı sisteme giriş yapıp blok zincirindeki imzalı bir para aktarım işlemini yayınlarsa, o aktarım işlemi diğer blok zincirinde tekrarlanabilir ve bunun için asıl işlemi yapan madencinin rızasına ihtiyaç olmaz. Çünkü söz konusu işlemin kriptografik imzası zaten diğer blok zincirinde herkese açık olarak ayarlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Yeni Başlayanlar İçin Ethereum Madenciliği Rehberi