Anasayfa Haber Wikipedia, Küçük Bir Editör Grubu Tarafından Yönetiliyor

Wikipedia, Küçük Bir Editör Grubu Tarafından Yönetiliyor

Online ansiklopedinin yönetim şekli, ciddi bir eleştiri kaynağına dönüştü.

Türkiye’de bir süredir yasaklı siteler arasında yer alan online ansiklopedi Wikipedia’nın içerik yönetiminde açıklar olduğu konuşuluyor. Yapılan araştırmaya göre Wikipedia’nın ilk 10 senesine gerçekleştirilen 250 milyon düzenlemenin %77’sinin, editörlerinin yalnızca %1’i tarafından yapıldığı ortaya çıktı.

Wikipedia’ya günlük 600 yeni içerik giriliyor ve bu içerikler sadece 1300 kişi tarafından takip ediliyor. 1300 kişi kulağa çok gelse de, girilen içeriklerdeki teknik bilgi göz önünde bulundurulduğunda, çok da fazla olmadığı anlaşılıyor.

Araştırmayı yapan Purdue Üniversitesi Veri Anlamlandırma Ağı yöneticisi Sorin Matei’ye göre her 5 haftada bir, editörlerin %40’ı Wikipedia’dan ayrılıyor. Matei, ayrıca içerik üretiminin ilk zamanlarda daha adil olduğunu vurguluyor.

Online ansiklopedi büyüdükçe ve katkıda bulunanların sayısı arttıkça, ortaya “üstün editörlerin” çıktığını söyleyen Matei, Wikipedia’nın yönetim biçiminin daha çok adhokrasiyi (herkesin çok daha fazla yetki alanının bulunduğu, bürokrasiden uzak hiyerarşi) andırdığını belirtiyor. Adhokrasi kulağa hoş gelse de, bir online ansiklopedide çok da iyi işlemeyebiliyor.

MIT Technology’ye göre Wikipedia’nın bürokratik yapısı, editörlerin ilgisini kaybetmesine sebep oluyordu. Bu sebeple içerik düzenleme işlemlerine yarı otomatik bir sistem dahil edildi. Bu düzenleme Wikipedia sayfalarında gelen içerik saldırıları azaltırken, yeni editörlerin 2 ay içinde ayrılmasına da sebep oldu.

1300 kişilik “üstün editör” grubunun düşüncelerinin Wikipedia sayfalarına şekil verdiği vurgulanıyor. Bu editörlerin görüşlerine aykırı düşen sayfalar, sevmedikleri kişiler ve ürünlerle ilgili sayfalar kaldırılabiliyor. Bu da şu anda Wikipedia’nın en büyük problemleri arasında yer alıyor.