Anasayfa Makale Intel Integrated Connectivity (CNVi) Nedir?

Intel Integrated Connectivity (CNVi) Nedir?

Intel’in yeni CNVi kablosuz bağlantı mimarisi hakkında bilmeniz gereken her şey bu makalemizde.

Intel, kişisel bilgisayarlar için sunulan kablosuz ağ çözümlerinin önemli bir kısmını elinde bulunduruyor. 2015 yılında ABD’li şirket piyasada satılan kablosuz ağ kartlarında %40 paya sahipti. Aynı yıl içinde Intel’in eski Client Computing Group (CCG) başkanı Kirk Skaugen, kablosuz ağ kartlarının işlevini Intel işlemcilere aktarmayı planladıklarını duyurmuştu. Şirketin 2017 yılında piyasaya sürdüğü Gemini Lake ailesi işlemciler, bu alanda atılan ilk büyük adım oldu.

Öncelikle belirtmemiz gerekiyor ki Intel, bir kablosuz ağ kartında yer alan tüm işlevleri Gemini Lake ailesine aktarmış değil. Ancak geleneksel bir kablosuz ağ kartında yer alan bazı özellikler yeni nesil işlemcilere taşınmış. Burada devreye CNVi giriyor. Intel’in yeni kablosuz bağlantı mimarisi olan CNVi, klasik kablosuz ağ kartlarında gördüğümüz ana işlem birimi, mantık birimi, MAC bileşenleri ve Bluetooth ve Wi-Fi çekirdekleri gibi bileşenleri ya doğrudan yonga setine ya da yonga setinin yer aldığı PCH birimine taşıyor.

Peki ya taşınamayan bileşenlere ne oluyor? Intel bunun için de Companion RF (CRF) adında bir modül geliştirmiş. Bu modül, CNVi mimarisi tarafında ana işlemciye taşınamayan sinyal işeyicisi, RF alıcısı ve vericisi gibi bileşenleri içeriyor. Bu sayede üretimi en maliyetli olan bileşenler yonga setinin içine konurken, diğer bileşenler düşük maliyetle üretilen ek çiplerde saklanıyor.

Yonga setinin içine yerleştirilen kablosuz ağ bileşenleri Pulsar adındaki bir blok içinde saklanıyor. Pulsar birimi yonga setinin diğer parçaları ile yonga setinin iç veri yolları aracılığı ile iletişim kurarken, CRF modülü ile CNVio adlı bir arayüz aracılığı ile iletişime geçiyor.

CNVi destekli işlemciler

  • 8. Nesil Intel Core serisi işlemciler
  • 9. Nesil Intel Core serisi işlemciler
  • 10. Nesil Intel Core serisi işlemciler
  • 11. Nesil Intel Core serisi işlemciler
  • Gemini Lake mimarili Intel Pentium Silver serisi işlemciler
  • Gemini Lake mimarili Intel Celeron serisi işlemciler

Piyasada mevcut olan CRF modülleri

Not: Bu modüller her ne kadar standart M.2 Key E soketlerine takılabiliyor olsa da, sadece Intel CNVi destekli işlemciler ile birlikte çalışmaktadır.