Anasayfa Makale GTA 5 Modları Nasıl Yüklenir?

GTA 5 Modları Nasıl Yüklenir?

Birbirinden ilginç GTA 5 modlarını yüklemek için ihtiyacınız olan programları bu makalemizde bulabilirsiniz.

En İyi GTA 5 Modları yazımızda görebileceğiniz gibi, Rockstar Games’in popüler açık dünya aksiyon oyunu bolca moda sahip. Bazı modlar oyunu baştan aşağı yenilerken, bazıları oyuna işlevsel veya kozmetik olarak eklemede bulunuyor. Peki ilginizi çeken bir mod ile karşılaştığınızda ne yapmanız gerekiyor? Bu yazımızda GTA 5 modlarının oyuna nasıl yüklendiğini göstereceğiz.

Script Hook V

GTA 5 için hazırlanan çoğu mod script tabanlı olduğu için bu modları yüklemek için Script Hook aracının en yeni sürümüne sahip olmanız gerekiyor. Script Hook V aracını buradan indirebilirsiniz.

İndirdiğiniz .zip dosyasını bir klasöre çıkartın, bin klasörünün içinde üç adet dosya göreceksiniz.

dinput8.dll: “.asi” uzantılı kütüphaneleri yüklemenizi sağlayan ASI yükleyicisi.

ScriptHookV.dll: Script dosyalarının yüklenmesini sağlayan dosya.

NativeTrainer.asi: Bu dosya herhangi bir mod yükleme işleminde kullanılmıyor, ancak senaryo modunda hile kullanmak için bu kütüphaneyi kullanabilirsiniz.

Modları yüklemeye başlamadan önce bu dosyaları kopyalayıp GTA5.exe dosyasının yer aldığı oyunun ana dizinine yapıştırın. Steam kullanıcıları için bu dizin Steam\steamapps\common\Grand Theft Auto V konumundadır.

Artık oyuna mod eklemeye başlayabilirsiniz. Script olarak hazırlanan modlar genellikle tek .asi dosyası formatına olacaktır. Yapmanız gereken tek şey, yüklemek istediğiniz modun .asi dosyasını oyunun ana dizinine taşımaktır.

Bazı script modları birden fazla dosyaya sahip olabilir. Böyle durumlarda mod için hazırlanan yönergeleri okumanız gerekecektir.

Community Script Hook V .NET

Simple Passenger gibi bazı script modlar .NET ile yazılmış olduğu için bu modları Script Hook aracının .NET sürümü ile yüklemeniz gerekecektir. .NET ile yazılan modları yüklemek için ayrıca standart Script Hook V aracına sahip olmanız gerektiğini de belirtelim.

Script Hook .NET aracını buradan indirebilirsiniz. Öncesinde Microsoft .NET Framework 4.5 ve Microsoft Visual C++ Redistributable Package for Visual Studio 2013 (x64) paketlerinin yüklü olduğuna emin olun.

İndirdiğiniz .zip dosyasının içinde yer alan ScriptHookVDotNet.asi kütüphanesini oyunun ana dizinine taşıyarak .NET ile yazılmış script modları yüklemeye başlayabilirsiniz.

LUA Plugin

Bazı modlar Script Hook aracına ek olarak LUA plugin aracına ihtiyaç duymaktadır. Buradan indirebileceğiniz arşivin içinde scripts adında bir klasör ve LUA_SDK.asi adında bir kütüphane yer almaktadır. Bu iki dosyayı oyunun ana dizinine kopyalayın.

Scripts klasörünün içinde addins adında bir başka klasör mevcut. LUA plugin gerektiren modlarda .lua uzantılı dosyalar olacaktır. Bu dosyaları addins klasörüne kopyalayıp oyuna ekleyebilirsiniz. Varsayılan olarak addins klasörü birkaç hazır .lua dosyasına sahip olacaktır. Bu dosyaları silip silmemek tamamen size kalmış.

OpenIV

GTA 4 döneminin en popüler modlama araçlarından biri olan Open IV, gerektiği yerlerde GTA 5 için de kullanılabiliyor. OpenIV gerektiren modlar bu aracı farklı şekillerde kullandığı için net bir kullanım yönergesi vermemiz pek mümkün değil. Bu yüzden kullanacağınız mod için hazırlanan talimatları takip etmenizi öneriyoruz.

Not: OpenIV aracı oyun dosyalarında ciddi değişiklikler yaptığı için herhangi bir modlama işleminden önce değiştireceğiniz oyun dosyalarının birer yedeğini almanızı öneririz.

Map Editor

Oyuna yeni alanlar ekleyen veya haritada büyük değişiklikler yapan modların neredeyse tamamı için Map Editor adlı araca ihtiyacınız var. Kullanımı oldukça kolay olan Map Editor ile ayrıca oyuna yeni objeler ekleyebilir ve haritada serbest bir şekilde turlayabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gerekenler

Yükleyeceğiniz çoğu modu etkinleştirmek için bir tuşa atamanız gerekiyor. Bu nedenle eğer birden fazla mod yükleme niyetiniz varsa, modlara atayacağınız tuşları dikkatli bir şekilde seçmeniz gerekiyor. Ayrıca yükleyip beğenmediğiniz modlara ait dosyaları oyunun ana dizininden silmeniz, beklenmedik tuş çakışmalarını önlemenizi sağlayacaktır.