Anasayfa Makale Asi Burak Röportajı – Bilgisayar Oyunları ile Değişen Dünya

Asi Burak Röportajı – Bilgisayar Oyunları ile Değişen Dünya

Bilgisayar oyunları dünyayı nasıl değiştirebilir? Oyunları hiç tanımayan büyük şirketler ve bunların yöneticileri nasıl tanıyabilir? Türkçe altyazılı röportajımızda bunları bilgisayar oyunlarını farklı açılardan ele alan, son yılların dikkat çeken yöneticileri arasında yer alan, Power Play CEO’su Asi Burak ile konuştuk.

Bilgisayar oyunları sinemayı geride bıraktı. Bunu pek çok farklı programımızda zaten konuştuk. Ancak pazar olarak büyümenin ötesinde, deneyim ve insanları etkileme açısından oyunlar eşsiz bir araç. Technopat programlarında, kendi oyuncu ve editör deneyimimizle sık sık bu konuya yer veriyoruz.

Bu konuyu bir de dünya çapında ön plana taşıyan Asi Burak ile konuştuk. Kendisi sahnedeki konuşmasının ardından izleyicilerimiz için Games for Change yani değişim için oyunlar kampanyasını anlattı. Bu yönetici röportajımızda bilgisayar oyunlarını sosyal değişim, barış ve eğitim için kullanan; bunun ötesinde başkalarının da kullanması için pek çok faaliyet yürüten bir kuruluşun, ne yöntemler izlediğini de daha iyi anlamış olduk.

Bu röportajda özellikle üzerinde durduğumuz bir nokta da sık sık karşımıza “çocukları kötü etkiliyor şeklinde” olumsuz ve sansasyonel haberler ile sürülen oyunların, aslında çocukları ve gençleri, onların gelişimini nasıl olumlu etkileyebileceği oldu. Ailelerin çocuklarıyla dijital çağda iletişiminden, günümüz oyun algısındaki değişmelere pek çok konuşmaktan keyif aldığımız noktaya değinme imkanımız oldu. Bu güzel röportaj için kendisine teşekkür ederiz.

Asi Burak Kimdir?

Asi Burak ödüllü bir video oyunu, e-spor ve dijital teknoloji şirketi yöneticisi. Burak, Producers Guild of America ve Variety Magazine tarafından hazırlanan “Digital 25: Leaders in Emerging Entertainment” listesinde yer aldı.

Bir dijital medya stratejisi ve yapımcılık şirketi olan Power Play’in CEO’su olarak Burak dünyanın lider markalarına video oyunlarını, mobil oyunları, e-spor ve sanal gerçekliği etkileşimi ve marka ilişkilerini güçlendirmek için nasıl kullanabilecekleri konusunda danışmanlık yapıyor.

Power Play geçtiğimiz yıllarda Madison Square Garden’da Kuzey Amerika’nın ilk League of Legends Şampiyonluk Ligi’ni organize etti. Tribeca Film Festivali’nin kurucularıyla beraber Tribeca Games Festival’inin organizasyon ve yönetimine imza attı. Washington D.C.’nin e-spor yatırımlarına danışmanlık yaptı ve Moskova’da Skoltech’in bünyesi altında bir e-spor eğitimi akademisi açtı. Burak aynı zamanda James Bond filmlerini üreten EON Productions, Newsweek, McCann Erickson / MRM Worldwide ve Dünya Bankası gibi kuruluşlara da danışmanlık yaptı.

Burak Games for Change’in (G4C) yönetim kurulu başkanlığını yapıyor. New York’un en büyük gaming etkinliği olan Annual Games for Change Festival’ini düzenleyen Games for Change, insancıl yardım ve eğitim alanlarında güçlü bir araç olarak kullanılan video oyunlarının kalite, erişim, yapım ve dağıtımını geliştirmek üzere çalışmalar yürütüyor. Burak, 2010-2015 yılları arasında G4C’in genel başkanlığını yapmadan önce PeaceMaker ve Play the News’un yaratıcısı olan Impact Games’in kurucusu ve başkanıydı.

Burak, Clinton Foundation’dan NASA’ya, Sundance’ten TED Talk’a çeşitli forumlarda konuşmalar ve röportajlar veriyor. 2017 yılında Burak New York Times yazarı Laura Parker ile birlikte Power Play: How Video Games Can Save the World adlı ilk kitabını çıkardı. School of Visual Arts’da yüksek lisans dersleri veren Burak Carnegie Mellon Üniversitesinde eğlence teknolojileri üzerine yüksek lisans yaptı.

Türkiye’de, konuşmacının kendi dilinde İngilizce yaptığımız ve Türkçe altyazılı olarak sunduğumuz bu röportaj, basın sponsoru olduğumuz Digital Age Summit 2018 kapsamında gerçekleşti.