Anasayfa Haber Mars Yüzeyinin Altında Sıvı Halde Su Bulundu

Mars Yüzeyinin Altında Sıvı Halde Su Bulundu

Mars’ta bulunan su, 20 kilometre genişliğindeki bir yer altı gölünde toplanmış.

Mars’ta uzun bir süredir hayat ve su bulma araştırmaları yapılıyor. Geçtiğimiz Şubat ayında kızıl gezegenin yüzeyinde, 8 farklı noktada katı halde su (buz) bulunmuştu. Bu gezegendeki araştırmalar devam ederken, şimdi de sıvı halde su bulunduğu duyuruldu.

Araştırma ekibinde yer alan bir grup İtalyan, Avrupa Uzay Ajansı’na ait Mars Express uzay aracının Mayıs 2012 – Aralık 2015 arasındaki verilerini inceledi. İncelemeler sonucunda Mars’ın güney kutbunun yakınlarında, 20 km genişliğinde bir göl yer aldığı anlaşıldı. Mars Express’in radarından elde edilen veriler, bu gölde suyun sıvı halde bulunduğuna işaret ediyor.

Mars’ta suyun sıvı halde kalması imkansız değil

-73 santigrat dereceye kadar soğuyan Mars’ta suyun sıvı halde bulunması ise ilk bakışta şaşırtıcı gelebilir. Fakat bu suda bol miktarda çözülmüş tuz varsa, sıvı halde kalması imkansız değil.

Suyun sıvı halde kalmasındaki bir diğer ihtimal ise buz katmanlarının dinamikleri. Bulunan gölün üst kısmı buzla katmanıyla kaplı. Buz katmanlarının alt tarafında, belirli bir basınç ve sıcaklıkta buz halindeki su eriyebiliyor. Bu durum Dünya’da da sıklıkla görülüyor. Bahsi geçen gölün üstünde 1,5 kilometrelik bir buz katmanı olduğu düşünülüyor.

Mars’ta sıvı halde suyun bulunmasıyla, bu gezegende yaşam için gerekli olan tüm bileşenlerin sağlandığı düşünülüyor. Yani bu sıvı suyun içinde farklı organizmalarla karşılaşmamız mümkün. Bu durumda gölde ilk defa, mikroskobik boyutta olsalar bile, Dünya dışı canlılarla karşılaşabiliriz.