Anasayfa Makale Nvidia NVLink Nedir? RTX ve SLI – Gamescom 2018

Nvidia NVLink Nedir? RTX ve SLI – Gamescom 2018

Nvidia tarafından tanıtılan yeni NVLink teknolojisini bu videomuzda açıklıyoruz. Yeni RTX 2000 serisinde SLI nasıl olacak? 2x RTX 2080Ti ve 2x RTX 2080 için kullanılacak olan köprünün hızına bakalım…

Nvidia ilk başta esnek SLI köprüsü kullanıyordu. Ardından daha yüksek bant genişliğine sahip, esnek olmayan HB SLI köprüsü bunu takip etti. Şimdi ise NVLink karşımızda.

8K Surround görüntüyü dahi kaldırabilen, çok yüksek hıza sahip NVLink, sadece yeni nesil RTX 2000 serisi ekran kartlarında kullanılabiliyor. Burada da sadece RTX 2080 ve RTX 2080Ti modellerinin üst kısımlarında uygun bağlantı var. Yani GeForce RTX 2070 ile SLI yapılamıyor. Nvidia’nın verilerine göre GTX 1070’lerde de SLI pek tercih edilmiyordu. Sistemi toplarken çift GTX 1070 kullanan bir kitle yoktu. Fiyat ve performans açısından da iki tane 1070 almak yerine tek bir GTX 1080Ti almak her zaman daha mantıklı oldu. Zira her oyunda çift ekran kartı iyi performans artışı sağlamıyor, çoğunlukla performans artışının tam ölçeklendiği oyunlar bir avuç oluyor. Bunu kendimiz de gördük.

SLI yapanlar en üst güce sahip ekran kartlarıyla çalışanlar oldu. Bu açıdan günümüzde 2080Ti’da ya da 2080’de bu teknolojinin olmaması kabul edilebilir bir durum olmazdı. Bütün bunlara karşın kullanıcılar esnekliği ve seçenekleri sever, bir kullanıcının aldığı kartın yanına ileride ekleme yapmak istemesi durumunda 2070 ve muhtemelen altındaki 2060 gibi gelecek kartların SLI desteklememesi, kritik olmasa da genel bir eksi durumunda.

Bunları bir yana bırakırsak, yeni NVLink köprüsü, muhtemelen öncekilerden daha da pahalı olacak. Fiziksel olarak baktığımız zaman ekran kartı üzerinde x8 uzunlukta geniş bir bağlantı var. Daha önceki köprülere göre çok daha geniş. PCB tasarımı da buna göre olmak zorunda.

Peki kaç ekran kartı ile SLI yapabileceğiz? En fazla iki kart birbirine bağlanabilecek yani x2 RTX 2080 ya da 2x2080Tİ kullanılabilecek. Daha fazlası yok.

NVLink köprülerine baktığımızda ise hem kısa mesafe, hem aralıklı ekran kartı takanlar için seçenek sunulacak olması bir artı. Bu daha serin çalıştırma imkanı sunacaktır.

Son soru elbette gelecek oyunlarda SLI’dan ne kadar faydalanabileceğiz? İşlemcilerde büyük bir sıçrama olmazsa, ya da oyun geliştiriciler çoklu çekirdek optimizasyonunu iyileştirmezse pek çok oyunda kazanımımız kısıtlı kalacak gibi duruyor.

Video: NVIDIA, Yeni Nesil RTX 2000 Serisi Fiyat ve Özelliklerini Açıkladı

DLSS Nedir? Nvidia Turing ile DLSS Teknolojisi – Gamescom 2018

Video: RTX 2080, GTX 1080’e Karşı