Anasayfa Haber Rusların Hipersonik Füzesinde Üretim Sıkıntılı

Rusların Hipersonik Füzesinde Üretim Sıkıntılı

Rusya’nın yeni hipersonik füzesi Avangard, karbon fiber malzeme sıkıntısından dolayı üretimde zorluklarla karşılaştı.

Geçtiğimiz sene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni silahlar geliştirdiklerine dair bir açıklama bulunmuştu. Bunlardan en ilgi çekicisi ise Avangard adlı yeni bir hipersonik füze sistemi olmuştu. Bu füzenin taşıdığı nükleer savaş başlığıyla füze savunma sistemlerinin arasında geçebildiği iddia edilmişti.

Putin bu füzenin seri üretime girdiğini açıklamış olsa da CNBC, Ekim ayında Moskova’nın üretim için farklı bir karbon fiber tedarikçisi aradığını öne sürmüştü. Son haberlere göre bu farklı üretici hala bulunamamış.

Avangard füze sistemi sesten 20 kat daha hızlı uçuyor. Rusya’nın elindeki karbon fiber malzemelerin bu hızda uçuş sırasında ortaya çıkan yüksek sıcaklığa dayanamadığı iddia ediliyor. Bu silahlardan en fazla 60 tane üretilmesi bekleniyor. Bunun sebebi ise silah başına maliyetin aşırı yüksek olması.

Amerikan istihbarat raporuna göre Rusya, Avangard programını gelecek yıl devreye sokmak istiyor. Sisteminin iki defa sorunsuz şekilde test edildiği, üçüncü testin ise füzenin hedefe varamadan düşmesinden dolayı başarısız olduğu söyleniyor.

2027 yılına kadar bu füzelerden 12 adet üretileceği, yani 60 adede ulaşılmasının çok fazla zaman alacağı düşünülüyor. ABD ise bir süredir geliştirdiği hipersonik füzelerine 2023 yılında sahip olma planları yapıyor. Çin ve bazı başka ülkelerin de bu konuda çalışmaları olduğu da bir sır değil.

İlginizi çekebilir: ABD ve Avustralya Hipersonik Füze Testlerini Başarıyla Tamamladı