Anasayfa Haber DNA’dan Küçük Moleküller Üzerine Veri Depolandı

DNA’dan Küçük Moleküller Üzerine Veri Depolandı

Moleküller

Araştırmacılar bir DNA alternatifi olarak küçük moleküller üzerine veri depolamayı başardı.

2013 yılında bilim insanları DNA üzerine veri depolayabildiklerini ve bunun teknolojide bir evrim olduğunu açıklamışlardı. Tabii ki çalışmalar burada kalmadı. Şimdi ise DARPA’dan destek alan Brown Üniversitesi araştırmacıları şeker ve amino asit içerenler de dahil olmak üzere bir dizi moleküle veri depolamayı başarmış durumda.

Karışımlarında spesifik metabolitlerin varlığı veya yokluğu, dijital bilgileri kodlamak için gereken 0’ları ve 1’leri temsil ediyor. Araştırmacılar ise bir kütle spektrometresi kullanarak, karışımları yüzde 99 civarında bir doğruluk oranında analiz edebildiler. Bu yaklaşımın verileri bilgisayar korsanlarına karşı daha az hassas hale getirebileceğini iddia ediliyor. Aşırı sıcaklık, basınç veya mekanik kuvvet uygulanan zorlu ortamlarda, moleküler hafızanın elektronik hafızadan bile daha kararlı olabileceğinin altı çiziliyor.

Yaklaşımın ticari olarak uygulanabilir hale gelmesinden önce ek testlerin ve optimizasyonların gerektiği paylaşılıyor. Günümüzde moleküler bellek, elektronik bilgisayarlardakilere kıyasla daha yavaş. Öte yandan, DNA depolamasından daha düşük gecikme süresi ile moleküler bellek öne çıkıyor. Bu anlamda DNA, büyük veri setleri kodlamakta hala daha üstün olarak kabul ediliyor.

İlginizi çekebilir: Güneş Tutulması Depremleri Tetikliyor Mu?