Anasayfa Haber Technopat Artık HTTP/3 Destekli!

Technopat Artık HTTP/3 Destekli!

En son teknolojileri uygulamadaki tutkumuzun son örneği HTTP/3 desteği. Technopat, en son web standardı HTTP/3 (QUIC) ile artık çok daha hızlı yüklenecek!

2014’te sitemize yapılan bütün iletişimin güvenli ve şifreli olması için HTTPS teknolojisine geçmiştik. Yine aynı yıl  4K yayına geçtik ve o gün  bugündür aralıksız 4K video içeriği üretiyoruz. 2015’te HTTP/2 protokolünü kullanmaya başlamış ve hemen sonrasında, 2016’da AMP teknolojisini devreye sokmuştuk. Bugün ise Technopat olarak World Wide Web’in en son standartlarından biri olan HTTP/3 teknolojisine geçtiğimizin duyurusunu sizlerle paylaşmanın sevincini yaşıyoruz.

HTTP/3 hakkında kapsamlı bir makaleye buradan ulaşabilirsiniz. Bu teknolojiyi kısaca özetlemek gerekirse; web sitelerinin eski TCP protokolü yerine çok daha yeni ve hızlı olan QUIC protokolü üzerinden aktarıldığını söyleyebiliriz. Yani HTTP/3 sayesinde sitemiz sizlere çok daha hızlı ulaşacak ve yine sitede dolaşırken de daha tepkisel, hızlı bir deneyim yaşayacaksınız.

Aslına bakarsanız biz HTTP/3 teknolojisine Temmuz 2019’dan beri sahiptik lakin arkasında bulunduğumuz Cloudflare buna henüz hazır değildi… Cloudflare geçtiğimiz günlerde bir blog girdisi ile nihayet daha önceden kayıt yaptıran müşterilerine HTTP/3 teknolojisini açtığını duyurdu. Technopat olarak tabii ki ilk kayıt yaptıran müşterilerden biri de biz idik. Bu bağlamda bu seçenek açılır açılmaz devreye soktuk ve artık sizlere en son İnternet standardında yayın yapabiliyoruz!

En son protokolü hemen devreye aldık!

Chrome HTTP/3 için Hazır Değil…

Bu teknoloji o kadar yeni ki, mevcut Chrome sürümü 77.0.3865.90, HTTP/3 desteği için tam olarak hazır değil! Bu özellikten erken faydalanmak istiyorsanız Chrome’un Canary sürümünü indirmeniz ve sonrasında tarayıcınızı “--enable-quic” ve “--quic-version=h3-23komut seçenekleri ile başlatmanız gerekiyor. Sonrasında ise sitemizi çok daha hızlı bir şekilde açabileceksiniz.

Bu teknoloji halen daha nihai aşamaya gelmediğinden dolayı Chrome’da “http2+quic/99” olarak gözükmekte. Ama bu sizi yanıltmasın! Arka planda çalışan teknoloji HTTP/3’ün ta kendisi. Doğrulamayı ayrıca bu site üzerinden de yapabilirsiniz: HTTP3Check.

Firefox Henüz Desteklemiyor…

Biz mi yeniliklere çok hızlı adapte oluyoruz yoksa Firefox geliştiricileri mi yavaş kalıyor bilemiyoruz ama Mozilla’nın tarayıcısının bu protokol için henüz hazır olmadığı bir gerçek. Vakıf, yakın zamanda gecelik bir Firefox sürümüyle birlikte bu desteği ekleyeceğini belirtiyor. Buradan takip edebilirsiniz.

Sırada Ne Var?

HTTP/3 halen daha nihai halini almış değil. Biz gelişmeleri yakından takip edip bu protokol tamamlanana kadar sunucularımızı güncellemeye devam edeceğiz. Bu esnada sizler de tarayıcılarınızı güncel tutmaya özen gösterin. Web standartları konusunda son teknolojileri takip etmeye devam edeceğiz. Peki video konusunda yeni gelişmeler olacak mı? Takipte kalın…