Anasayfa Video GoPro Donma Ve Takılma Problemi – Kaynağı Ve Çözümü

GoPro Donma Ve Takılma Problemi – Kaynağı Ve Çözümü

Yakın zamanda GoPro Hero 5, 6, 7 modellerinde görüntüde donma problemleri yaşadıysanız, bu konuda yalnız değilsiniz.

GoPro aksiyon kameralarında yaşanan bu sorun bizim de başımıza geldi. Araştırmalarımız sonucu sorunun kaynağına ulaştık ve çözüm konusunda aşama kaydettik. Bu videomuzda bu konuda sizlere bazı ipuçları vereceğiz.

Öncelikle çoğu kişinin düşündüğünün aksine sorun hafıza kartıyla ilgili değil. Sorun soğuk hava şartlarında, yani 10 derece ve altında, dolu pil takmanıza rağmen kameranın düşük pil uyarısı vermesi. Hatta dolu pil gösterse bile kayda girmeniz durumunda görüntünün donması. Çoğu kez kaydedilen videolarda ses akmaya devam ediyor, ancak görüntü donmuş gözüküyor. Kameranın açma kapama tuşuna bassanız dahi tepki vermiyor ya da geç tepki veriyor.

Sorunun kaynağı GoPro’nun lityum iyon pillerinin soğuk hava şartlarında tam kapasitede çalışamaması. GoPro yüksek güç gereksinimi olan video kaydı gibi işlemlere başladığında pilden yüksek güç çekmek istiyor. Ancak bu enerjiyi elde edemediğinde ya kamera kilitleniyor ya da kaydedilen videolarda görüntü donması gibi problemlerle karşılaşılıyor. Yani burada sorun tamamen pil kaynaklı.

Eğer kış sporlarıyla, kampçılık ve doğa yürüyüşleriyle ilgileniyorsanız ve bu faaliyetlerinizi kayıt altına almak için GoPro aksiyon kamerası kullanmayı düşünüyorsanız bu sorunla karşılaşma olasılığınız yüksek. Çözüm olarak yapabileceklerinizin başında kameranızı ve yedek pillerinizi daima sıcak tutmak geliyor. Mesela kamptaysanız kamera ve pillerinizi tüm gece uyku tulumu içinde sıcak tutmak en iyi çözüm olacaktır. Hareket halindeyseniz ceketinizin iç göğüs cebine koyabilirsiniz. Zippo’nun yakıtlı cep ısıtıcıları var. Pilleri ve bu ısıtıcıyı aynı kumaş torbaya koyup cebinizde saklamak da sorunu çözecektir.

Kamerayı kullanım esnasında sıcak tutmak ise işin diğer boyutu. Kış dağcılığı gibi ekstrem sporlarla ilgileniyorsanız bu daha da zor. Öncelikle kameranın otomatik kapanma özelliğini devre dışı bırakmanız gerekiyor. Bu pil ömrünü biraz kısaltacaktır. Ancak sürekli açık kaldığında kamera bir miktar ısı üreterek pilin de donmasının önüne geçecektir. Yedek pillerinizi de mümkün olduğunca içeride, göğüs hizasında bir cebe koymanız gerekir ki daima sıcak kalsınlar.

Donmuş şelale tırmanışı veya kış yüksek irtifa dağcılığı gibi sporlarla ilgileniyorsanız bir adım ileriye gidip GoPro’nun resmi aksesuarı olan SuperSuite’i edinebilirsiniz. SuperSuite sadece su altı için değil, zorlu şartlar altında kameranın dayanıklılığını artırmak için de kullanılan bir aksesuar. GoPro, SuperSuite içinde sürekli açık kaldığında, ürettiği ısı içeride içeride hapsolacağı için daha etkili bir çözüm olacaktır.

Muhtemelen aynı sorun yeni çıkan Hero 8 aksiyon kamerasında da devam ediyor. Çünkü kullandığı pil teknolojisi hala lityum iyon. Lityum iyon piller kimyasal tepkimelerle enerji üreten bileşenler ve ortam ısısı bu tepkimeleri birinci dereceden etkileyen bir unsur.

Eğer bir GoPro kameranız varsa ve donma problemleri yaşadıysanız lütfen yorumlarda çözüm tecrübelerinizi paylaşın.