Anasayfa Haber Mars Seyahati İçin Geliştirilen Yeni Teknolojiler

Mars Seyahati İçin Geliştirilen Yeni Teknolojiler

Uzay Mühendisleri, Dünya’dan Mars’a yolculuk yapabilmek için yeni bir motora ihtiyaç olduğunu düşüyor. Bu sebeple Güneş Sistemi’ni daha hızlı dolaşmamıza yardımcı olabilecek teknolojiler araştırılıyor.

Uzay araştırmacılarına göre Dünya ve Mars arasındaki yolculuk mesafesi 54.6 milyon km ile 401 milyon km arasında değişiyor. Bu uzunluğunun nedeni ise uzay araçlarının Mars’a ulaşabilmek için Güneş’i çevreleyen yollardan gitmek durumunda olması.

Hesaplamalara göre şu an için yapılan yolculuklar ortamala 9 ay sürüyor. Bu süre hem araştırmacılar hem de gelişen teknolojiler için fazlasıyla uzun. ABD Uzay Ajansı (NASA), sürenin kısaltılmasını sağlayacak yeni yöntemler bulmak için araştırmalara başladı..

Güneş Enerjili Yeni Motorlar

Mars transfer vehicle

Yeni motor teknolojisi güneş enerjisini elektriğe dönüştürerek, yüksek itiş gücü sağlayabiliyor. Motorların asıl amacı astronotları seyahate hazırlamak. Astronotlar, kimyasal yakıtlı roketlerle Mars’a gönderilmeden önce tedarik amaçlı uçuşları bu motorlarla yapacak.

Motorların ağırlığının olabildiğince hafif tutulması ise yeni teknolojide bazı eksikliklere neden oldu. Hacmi gereği motorların Mars’a ulaşması eskisinden daha uzun sürebilir. Konu ile ilgili BBC’ye konuşan NASA Uzay Teknolojileri bölümü baş mühendisi Jeff Sheehy, “Mars’a götürmeyi planladığımız kargonun ağırlığını düşününce, bu seyahat 2.5 yıl sürebilir” dedi.

Gateway ismi verilen uzay aracında 50kW’ın üzerinde bir güce ulaşılması gerekiyor. Bu yüzden yolculuk süresini kısaltma çalışmaları hala devam ediyor.

Alabama Üniversitesi sistem mühendisi Profesör Dale Thomas’ın açıklamaları ise güneş enerjisi kaynaklı teknolojilerin düşük ölçekli kargo taşımacılığında işe yarayabileceği yönünde.

Nükleer Elektrik Motoru

The Orion crew module docking with Gateway in lunar orbit

Güneş enerjili sistemler henüz gelişme aşamasındayken, nükleer elektrik motorları kurtarıcı bir seçenek olarak görülüyor. Nükleer transfer araçları NASA’nın yeni planında uygulanacak. Nükleer reaktör, likit hidrojeni ile gerekli ısıya ulaşıldıktan sonra astronotlar yolculuklarına devam edebilecek.

NASA’nın çalışmalarına göre, astronotlar Ay yörüngesinde bekleyen uzay aracına Orion kapsülüyle gönderilecek. Orion, nükleer enerjİli transfer roketi ile birleşerek Mars’a doğru hareket edecek.

Aerojet Rocketdyne’ndan Joe Cassidy, nükleer termal roketlerin kilit önemde olduğunu belirterek, “Eğer ulaşım süresini 30 ila 60 güne indirebilirsek, bu astronotların yolculukta maruz kalacağı radyasyon süresini de kısaltacaktır.” dedi.

Aynı projede çalışan Profesör Dale Thomas, yakın bir gelecekte kullanıma hazır olabilecek yeni motor teknolojisinin nükleer termal roketlerler olduğunun altını çizdi.

Thomas, laboratuvar ortamında yapılan uçuş denemelerinde Mars’a uçuş süresinin 3 aya indirilebildiği haberini de verdi. “Bu hala uzun bir süre olabilir ama kimyasal yakıtlı roketlerle aynı mesafe dokuz ay sürecektir” şeklinde konuştu.

Boeing firması ise nükleer roket teknolojisi konusuna şüpheci yaklaşıyor. Firma, açıklamalarında uzay aracındaki nükleer reaktörün astronotlar üzerinde olumsuz etki yaratacağını iddia etti. Profesör Thomas, Boeing firmasının endişesinin yersiz olduğu görüşünde olduğunu söyledi ve “Bu yaygın bir yanlış. Hidrojen uzay mekiği yakıtı aslında müthiş bir radyasyon kalkanıdır” dedi.

İyon Motorları

Franklin Chang Diaz with the Vasimr rocket engine

İyon itki motoru teknolojisi, uzayda bulunan uydularda zaten kullanılıyordu. Ancak düşük itiş ürettikleri için, hızlanmaları da yavaş oluyordu. NASA ve özel şirketler bu motorların yüksek hıza ulaşmaları için çalışmalarını sürdürüyor.

Ad Astra Roket şirketi, Vasimr adı verilen bir itici motor tipi üzerinde çalışıyor. Yeni sistemde, uzay gemisi yakıtının iyonize olması ve ısınması için radyo dalgaları kullanıyor.

Vasimr’in, standart bir iyon motorundan daha fazla itiş gücü sağlaması bekleniyor. Ancak Profesör Dale Thomas’a göre ise Vasimr’i gerekli hıza ulaştıracak teknolojiye şu anda çok uzağız. Lockheed Martin firması da Vasimr’in gelecek vaat ettiği görüşünde, ancak onlar da güneş enerjili elektrikli motorlardan daha umutlular.

Kimyasal Roketler

mars'a yolculuk ile ilgili görsel sonucu

Yeni teknolojiler üzerinde çalışılmaya devam edilse de, kimyasal roketler gökyüzü yolculuklarının halen önemli bir kısmını oluşturuyor.

Lockheed Martin’de uzay mekiği tasarımcısı Tim Cichan, “Hali hazırda bizi Mars’a götürecek teknolojiye sahibiz. Evet, aşmamız gereken teknik sorunlar var. Ancak temel olarak yapmamız gereken, elimizdeki teknolojinin üzerine koyarak, derin uzayda uçuş tecrübesi elde etmemiz gerekiyor.” diyor

Mars’a yolculuk ne zaman?

mars'a yolculuk ile ilgili görsel sonucu

Bilim ve Teknoloji Politikaları Enstitüsü’nün (STPI) incelemelerine göre, Nasa’nın 2033 yılında Mars’a insanlı seyahat görevlerine başlama planı suya düşebilir. Kurum, Mars’a ilk seyahat için en yakın tarihin 2039 yılı olacağını öngörüyor.

İlginizi çekebilir: ABD Uzay Kuvvetleri Resmi Olarak Kuruldu