Anasayfa Haber Bilim İnsanları Avustralya’daki Yangınların Stratosfere Ulaşabileceğini Açıkladı

Bilim İnsanları Avustralya’daki Yangınların Stratosfere Ulaşabileceğini Açıkladı

Avustralya’daki şiddetli orman yangınları, PyroCB adı verilen fırtına nedeniyle söndürülemiyor. Bilim insanları ise bu fırtınaların alevleri stratosfere değin ulaştırabileceğini açıkladı.

İklim değişiklikleri global anlamda sancılarını birçok ülkede farklı biçimlerde göstermeye devam ediyor. Şu sıralar en çok konuştuğumuz afet olaylarından biri olan orman yangınları, Avustralya’nın da kanayan yarası oldu.

Küresel iklim değişikliğinin neden olduğu Avustralya’daki büyük orman yangını, atmosferle birleşerek kendi şiddetli fırtınalarını yaratmaya başladı. Ülkedeki yangın, bilim insanları tarafından geride bıraktığımız yılın en çarpıcı olayı olarak kabul edildi.

Evrenin kilometrelerce ötesine alevler taşıyor

GettyImages 1196797665 1

Orman yangınları, pirokumulonimbus veya pyroCB’ler olarak bilinen dev fırtına bulutları üreterek, alevlerin uçsuz bucaksız alanlara dağılmasına sebep oldu. Görevli itfaiye ekipleri bulutların çıkardığı fırtınaya karşı koyamadığı için alevleri söndürmek imkansız hale geldi. Yaşanan üzücü olayın ardından, uzmanların yaptığı araştırma acımasız bir gerçek ortaya koydu.

Bilim insanları açıklamalarında, “PyroCB’ler kendi yıldırımlarını, hava kütleli hava akımlarını, tozlu rüzgarları ve hatta kurum ile karalanmış dolu oluşturabilirler. PyroCB’lerden üretilen tüyler, 15km’ye kadar olan yüksekliklerde atmosferi etkileyebilir” ifadelerini kullandı.

Alınan bilgilere göre, artan dengesiz sıcaklıklar ve yoğun yangınlar nedeniyle PyroCB’in dünya çapında hala tehlike arz ettiği belirtiliyor. Bulutların etki gücü öyle fazla ki, Dünya yüzeyinin 6-30 mil (10-50 kilometre) üzerindeki stratosfere duman ulaştırabilirler.

Avustralya’da yaşanan yangının ürettiği pyrocumulonimbus fırtınasının zaman atlamalı gösterimi:

İlginizi çekebilir: Bilim İnsanları İç Mekan Organik Güneş Hücreleri Üretti