Anasayfa Haber Finlandiya’dan Avrupa Birliği’ne Özel İşletim Sistemi Talebi

Finlandiya’dan Avrupa Birliği’ne Özel İşletim Sistemi Talebi

Avrupa Birliği, siber güvenlik ve belli başlı şirketlere bağımlılığı azaltma konusunda kendine özgü işletim sistemi ve tarayıcı geliştirme planını tartışıyor.

Avrupa Birliği’nin kendi işlemcisini üretmeye başlayacağını ve yol haritasını görmüştük. Dahası AB, cihazlarda tek tip bağlantı standardına geçiş ve değiştirilebilir bataryalar gibi konularda kırmızı çizgilerini belirlemeye hazırlanıyor. Teknoloji dünyasında dışa bağımlılığı azaltmak ve siber güvenliği temin etmek isteyen Avrupa Birliği’nde kendi işletim sistemini üretme konusu dile getirildi.

AP News tarafından bildirilen habere göre Finlandiya Maliye Bakanı Katri Kulmuni, Avrupa Birliği’nin kendi işletim sistemini ve web tarayıcısını geliştirmesini istiyor. Kulmuni bunun AB kıtasını daha az savunmasız kılacağını ve birkaç şirkete bağımlılığını azaltacağını savunuyor.

Bununla birlikte, küresel bilgi teknolojileri altyapısı ve güvenlik risklerinin büyük ölçüde iki büyük deve bağlı olduğu konusunda uzun süredir devam eden tartışmalar sürüyor.

Kulmuni’nin AB’ye özgü bir işletim sistemi ve tarayıcı umutları da büyük ölçüde siber güvenlik endişelerine bağlı. Bu alanda ABD ve Çin’in daha donanımlı oldukları kaydedildi.

Avrupa, teknoloji şirketlerinin güvenlik risklerinden endişe duyan tek taraf değil. Trump yönetiminin casusluk endişeleri nedeniyle Çinli üreticinin 5G gelişmelerinden endişe duyduğunu hepimiz biliyoruz. AB’deki diğer ülkelerin yanı sıra Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada da Huawei hakkında endişe duyuyor.

İlginizi çekebilir: