Anasayfa Haber NASA Astronotları Uzayda Marul Yetiştirdi

NASA Astronotları Uzayda Marul Yetiştirdi

NASA astronotları uzayda yetiştirdikleri marulun Dünya’dakilerden hiçbir farkı olmadığını söylüyor.

NASA, uzaya gönderdiği astronotları ile birlikte bir dizi araştırma ve deney yapmaya devam ediyor. Astronotların son projesi ise uzayda yetiştirmeyi başardıkları marul oldu.

Mahsuller astronotlarla beraber uzaya taşınmasının ardından, 33 ila 56 gün boyunca kırmızı LED aydınlatma altındaki killi toprakta yetiştirildi. Deney başarıyla sonuçlandıktan sonra astronotlar ürettikleri marulların tadına baktı. Lezzet açısından normal bir marul tadında bulunmasının yanı sıra, bazı durumlarda besin değeri bakımından oldukça zengin olduğu öne sürüldü.

Her iki marulun da benzer ortamlarda test edilmesi ile bilim insanları, yetiştirilen marulun daha yüksek bakteri seviyesine sahip olmasına rağmen, ekinlerin E. coli veya salmonella gibi tehlikeli bakterileri taşımadığını gördü.

Marul yetiştirme projesine öncülük eden Gio Massa, “Bence bitkiler gelecekte, eğer Dünya’dan da bağımsız olmak istiyorsak, mürettebatın beslenmesi için çok önemli olacak. Paketlenmiş yiyecekleri uzun süre saklarsanız kalitesi, lezzeti ve besleyiciliği düşer, vitaminler bozulur. Şu anda yeterince besleyici olacaklarını garanti edemeyiz” dedi.

Araştırmacılar, lahananın da benzer sonuçlar üretip üretmeyeceğini görmek için Uzay İstasyonu’na bu bitkilerin tohumlarını gönderdi.

İlginizi çekebilir: Bilim İnsanları Avustralya’daki Yangınların Stratosfere Ulaşabileceğini Açıkladı