Anasayfa Haber USB4 Destekli Linux 5.6 Çekirdeği Güncellendi

USB4 Destekli Linux 5.6 Çekirdeği Güncellendi

WireGuard, USB4 ve çeşitli donanımlara destek sunan Linux 5.6 Çekirdeği güncellendi.

Linux platformunun kurucusu Linus Torvalds, Linux 5.6 çekirdeğinin resmi olarak piyasaya sürüldüğünü açıklamış ve çekirdek gelişiminin Koronavirüs pandemisinden etkilenmediğini de eklemişti.

“Gerçekten koronavirüs salgınından etkilenen gerçek bir çekirdek gelişimi belirtisi görmedim. Birçoğumuzun evden çalıştığından şüpheleniyorum.”

Mart ayının sonunda çıkan yeni Kernel 5.6.5 sürümü ile güncellenmeye devam ederken getirdiği özelliklere göz atalım.

WireGuard Desteği

WireGuard, Linux destekli makinelerde yeni nesil VPN bağlantıları sağlamak için birinci sınıf, hızlı, modern ve güvenli bir VPN (Sanal Özel Ağ) hizmetidir. Yeni hizmet bir çekirdek modülü olarak çalışıyor ve OpenVPN’in yerini alacak.

USB4 Desteği

WireGuard desteğinin yanı sıra Linux 5.6 çekirdeği USB4 desteği ile geliyor. USB4, Thunderbolt 3’ü temel alıyor. Böylece yüksek hızda veri akışının yanında USB 3.2 ve USB 2.0 ile geriye dönük uyumluluk sağlanıyor.

Donanım Desteği

Linux 5.6, yeni ARM yongaları ve kartlar, Ingenic X1000 SoC’le ve GeForce RTX 2000 ekran kartı serisi için destek sunuyor. Ayrıca AMD Zen 3 işlemcileri için destek üzerinde de çalışmalara başlandı ve AMD k10temp sürücüsü sonunda düzeltildi. Yani AMD Zen ve Zen 2 işlemcileri için voltaj ve termal raporlama artık çalışıyor.

Ayrıca Amazon Echo akıllı hoparlörler, AMD Pollock, MX Master 3 fare ve diğer kablosuz Logitech ürünleri için destek eklendi.

Virtual Box Klasör Paylaşımı

Bu özellik kullanıcıların Guest Additions paketini kullanmadan klasörleri konuklarla ana bilgisayarlar arasında anında paylaşmasına olanak tanıyor. Linux 5.4’te piyasaya sürülmüştü, ancak özellik planlandığı gibi çalışmadı ve ertelenmişti.

2038 Hatası Düzeltildi

“Y2038” veya “Unix Y2K” olarak bilinen hata Linux 5.6 ile birlikte çözüldü.

Boşta CPU Soğutma Sürücüsü

Bu yeni CPU boşta soğutma termal sürücüsü Intel’in Idle/PowerClamp/ RAPL çözümüne benziyor, ancak belirli bir CPU mimarisiyle sınırlı değil. Bu sürücü, CPU’yu soğutmak ve statik güç sızıntısını azaltmak için gerektiğinde çalışma zamanında boşta döngüler enjekte ediyor.

Torvalds, Haziran ayında yeni 5.7 çekirdek sürümünün gelebileceğini söyledi.

İlginizi çekebilir: Deepin 20 Beta Çıktı