Anasayfa Haber İlk Intel 7nm İşlemciler ‘Meteor Lake’ Olarak Anılabilir

İlk Intel 7nm İşlemciler ‘Meteor Lake’ Olarak Anılabilir

Intel

14nm teknolojisini geliştirerek yıllar boyunca kullanan Intel, gelecek planlarını şimdiden yapmaya başlamış görünüyor.

Intel’in 10. nesil masaüstü işlemcileri yeni satışa çıkmaya başlamışken yıllar sonrasını konuşmaya başladık bile. Sıradaki 11. nesil işlemci ailesinin Rocket Lake şeklinde isimlendirileceği artık kesin gibi. Hatta yeni satışı başlayan Z490 anakartların bu Rocket Lake-S işlemcilerle uyumlu olacağını duymuştuk.

Bunun ötesinde şirketin 12. nesil Alder Lake planlarından haberdarız. Bu mimaride tamamen yeni bir tasarım benimsenirken 10nm (10nm+/10nm++) üretim teknolojisinden yararlanabilirler. Ayrıca ARM big.LITTLE heterojen bir yapılandırmaya benzer şekilde güçlü ve düşük güçlü çekirdekler bir arada tutulacak. Böylelikle 16 çekirdeğe kadar destek sunulabilecek.

Intel’in kendi 7nm silikon üretim sürecine dayanan ilk müşteri sınıfı mikro mimarisi ise “Meteor Lake” olarak adlandırılacak gibi görünüyor. Kod adı, şimdiden sürücü dosyaları ve teknik belgelerde ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan birisinin ekran görüntüsü alındı ve Komachi Ensaka tarafından sızdırıldı.

Bu 7nm yongalar Alder Lake gibi birçok form faktörünü destekleyen heterojen bir yapıda olabilir. Diğer yandan Intel, transistör yoğunluğunda TSMC 5nm sınıfına rakip olduğu iddia edilen 7nm sürecini çekirdek sayılarındaki artışta kullanabilir.

Intel’in kuyruklu yıldızın (Comet Lake) ardından işlemcilerinde göktaşı (Meteor Lake) kod adını kullanması hiç de şaşırtıcı değil. 2022 yılına varması beklenen Meteor Lake ile ilgili önümüzdeki aylarda daha fazla bilgi edinmeyi umuyoruz.

İlginizi çekebilir: Intel 10. Nesil Platformu Overclock Kabiliyeti ile Dikkat Çekiyor