Anasayfa Haber Xe Mimarili Intel GPU’lar Yaklaşıyor: 3 Yeni GPU Göründü

Xe Mimarili Intel GPU’lar Yaklaşıyor: 3 Yeni GPU Göründü

Xe Mimarili Intel GPU

Xe mimarisinin öncülerinden olan Raja Koduri, yaptığı yeni paylaşımlarla yeni GPU’ların yaklaştığını işaret ediyor.

Intel, yaklaşmakta olan Xe mimarili üç GPU’sunun görsellerini paylaşarak lansman için yeşil ışık yaktı. Bu üç Xe GPU, Folsom, California’daki Xe GPU Laboratuvarı’nı ziyaret eden Raja Koduri tarafından halka açık halde paylaşıldı.

Xe Mimarili Intel GPU

Mavi takım, Xe LP’den (Low Profile) HPC’ye (High Performance Compute) kadar yeni nesil grafik portföyünü güçlendirecek her sınıftan ürün üzerinde çalışıyor. Bu ürünlerin başında Xe HP ve Xe HPC destekli GPU’lar bulunacak ve exaflops’a kadar hesaplama gücü oluşturan makinelerde yer alacak. İşte tahminlere göre bu üç GPU’nun özellikleri;

  • Xe HP (12.5) 1-Dilim GPU: 512 Yürütme Birimi [Tahmini: 4096 Çekirdek, 12.2 TFLOPs, 1.5GHz, 150W]
  • Xe HP (12.5) 2-Dilim GPU: 1024 Yürütme Birimi [Tahmini:8192 Çekirdek, 20.48 TFLOPs, 1.25 GHz, TFLOPs, 300W]
  • Xe HP (12.5) 4-Dilim GPU: 2048 Yürütme Birimi [Tahmini: 16,384 Çekirdek, 36 TFLOPs, 1.1 GHz, 400W/500W]

Bu çok çipli modüller son tüketiciden ziyade yüksek performanslı bilgi işlem ortamında kullanılacak. Intel Xe GPU mimarisi, çeşitli ürünlere güç veren ölçeklenebilir bir mimari. Intel, Xe’den türetilmiş üç mikro yapı sunmayı planlıyor.

  • Intel Xe LP (Entegre / Giriş ve orta seviye oyunculuk)
  • Intel Xe HP (İş İstasyonu / Veri Merkezi / Yapay Zeka)
  • Intel Xe HPC (Yüksek Performanslı Bilgi İşlem / Ölçeklenebilir)

7nm üretim sürecinden çıkan GPU’ların ilk olarak HPC sınıfında kullanılması muhtemel. 10nm üretim teknolojisinin kullanılacağı Xe LP mimarili GPU’ların ise bul yıl piyasada olmasını bekliyoruz. Giriş ve orta seviye oyuncuların en çok merak ettiği GPU’lar ise bu sınıfta.

Xe Mimarili Intel GPU

Yakın bir zaman önce Xe mimarisi ile yaşanacak performans sıçramasını gösteren Tiger Lake mobil işlemcinin Battlefield 5 performans demosu paylaşılmıştı. Sonrasında ise Tiger Lake işlemcili ilk dizüstü bilgisayar serisi olan Acer Swift 5 resmi olarak tanıtıldı.

Raja Koduri, bildiğiniz üzere AMD’den ayrılarak Intel için çalışmaya başlamıştı. Bu önemli isim, yaklaşan Xe grafik mimarisinin öncü isimlerinin arasında başı çekiyor. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde Xe mimarisi ve yeni grafik çözümleri hakkında çok daha fazla bilgi edineceğiz.

İlginizi çekebilir: Ryzen 5000 Cezanne APU’lardan Yeni Ayrıntılar