Anasayfa Haber Intel 12. Nesil Alder Lake LGA1700 Soket ve DDR5 ile Geliyor

Intel 12. Nesil Alder Lake LGA1700 Soket ve DDR5 ile Geliyor

Xe Entegre GPU'lu 11. Nesil Intel İşlemci

Intel Rocket Lake masaüstü işlemcilerin yerini alacak olan Alder Lake işlemciler LGA1700 soket yapısı ile gelecek. Alışılmış kare şeklindeki CPU paketleme yapısı değişebilir. DDR5 desteği ise halen gündemde.

Intel’in önümüzdeki 11. nesil masaüstü işlemcileri Rocket Lake-S kod adını taşıyacak. Bu CPU’ların mevcut Z490 yonga setleri ile uyumlu çalışmasını ve PCIe 4.0 desteği gelmesini bekliyoruz. Daha ileri gittiğimizde ise 12. nesil Alder Lake-S işlemciler karşımıza çıkıyor.

Daha önce mavi takımın Alder Lake-S masüstü yongalarıyla ilgili bazı bilgiler edinmiştik. Bu platform ile birlikte LGA1700 soket yapısına geçilecek ve iki nesilden fazla işlemci serisine destek sunulacak. Bu bilgiler farklı kaynaklardan gelmiş olsa da Intel, yeni nesil Alder Lake-S masaüstü işlemcilerinin yeni LGA1700 soketinde destek sunacağını istemeden de olsa doğruladı.

Rocket Lake, Xe grafiklerini getirirken Sunny Cove ve Willow Cove arasında bir melez olduğu söylenen yeni nesil çekirdek mimarisinin 14nm’lik bir backport’unu kullanıyor. Daha önceki haberimizde, 11. nesil Rocket Lake işlemcilerin Cypress Cove çekirdekleri ile gelebileceğini bildirmiştik.

Alder Lake, big.LITTLE temel stratejisini kullanırken hem Golden Cove hem de Gracemont çekirdeklerini tek bir yongaya entegre edecek. Aynı zamanda yeni nesil Xe gelişmiş grafik motoruna da sahip olacak.

CPU Yapısı ve DDR5

Rocket Lake CPU’lar mevcut LGA 1200 soketine uyumlu olsa da, Alder Lake çok farklı bir tasarımda olduğundan dolayı yeni soket yapısını çantasında getirecek. Daha önce LGA1700 soket yapısından bahsettiğimiz gibi Intel, görünüşe bakılırsa bunu Development Resource web sayfasında bir veri sayfası yayınlayarak onaylamış oldu.

Yeni LGA1700 soketi ile yıllar boyunca alıştığımız kare şeklindeki CPU tasarımı tamamen değişerek daha dikdörtgen (45×37.5mm) bir düzene geçebilir. CPU’ların yanı sıra Intel, DDR5 desteğiyle çıkış yapan bir platform hazırlayarak bu adımı atan ilk şirket olmayı hedefliyor. Geçtiğimiz sızıntılarda, 6 katmanlı DDR5-4800 ve 4 katmanlı anakartlarda DDR5-4000’e kadar yerel bellek desteğinden bahsediliyordu.

Alder Lake Çıkış Tarihi

Alder Lake-S CPU’lar için önceki ayrıntılar, yeni nesil masaüstü ailesinin 2021’in sonlarında veya 2022’nin başlarında piyasaya sürüleceğini ortaya koydu. Alder Lake CPU’lar, Intel’in hibrit bir mimari tasarıma sahip ilk 10nm masaüstü ürünleri olabilir.

İlginizi çekebilir: Xe Mimarili Intel GPU’lar Yaklaşıyor: 3 Yeni GPU Göründü