Anasayfa Makale Hosting Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hosting Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hosting seçimi

Hosting seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Web sitesi ve projeleriniz için sizlere hangi barındırma hizmeti uygun? Bu yazımızda hosting seçerken dikkat edilmesi gerekenlere yakından göz atacağız.

Bildiğiniz üzere bir web sitesi açmak istiyorsanız öncelikle bir domain ve web sitenizi barındıracak hosting hizmeti almalısınız. Her şeyde olduğu gibi hosting hizmetlerinde de farklı farklı kullanımlar için seçenekler bulunuyor. Windows ve Linux hostingler, WordPress için özel optimize edilmiş hostingler ve daha niceleri. Bu yazımızda hosting seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenlere iki ana başlık altında göz atacağız.

Genel:

  • Ağ Altyapısı
  • Donanım
  • Depolama ve Bant Genişliği
  • Ayakta Kalma Süresi (Uptime)
  • Destek ve Yönetim Hizmetleri
  • Yazılıma Özgü Hizmetler
  • Özelleştirme

Barındırma Yöntemleri:

  • Paylaşımlı Hosting
  • Paylaşımsız Hosting
  • VPS, VDS ve Bulut Sunucular
  • Dedicated (kiralık), Co-Location ve Bare-Metal

Genel

Bu başlık altında hosting seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken genel hususlara göz atacağız.

Ağ  Altyapısı

Belki de hosting hizmetlerinin kalbinde yatan şeylerin en önemlilerinden birisi network altyapısı. Web sitesine gelen yükü kimi zaman saldırıları, erişimi, veriyi sıkıntısız bir şekilde taşıyacak olan altyapı, barındırma hizmetlerinde oldukça önemli bir yere sahip. Bağlantı sorunları kullandığı hosting hizmetinden memnun kalmayan kimselerin en çok şikayetçi oldukları noktalardan birisi.

Network altyapısı nasıl? Yedekli mi yedeksiz mi? Hangi operatörlerden hizmet alınıyor? Bu gibi sorular barındırmayı düşündüğünüz büyük bir projeniz ve platformunuz bulunuyorsa sormanız gereken sorulardan birkaçı.

hosting seçimi

Donanım

Mâlumunuzdur ki web siteleri, IoT projeleri, oyun sunucuları ve daha niceleri aslında bu iş için donanımları özenle seçilmiş bilgisayarlar. Web sitenizin hızı size sunduğu altyapı ile beraber donanıma bağlıdır. Güçlü donanım, güçlü işlemci ve iyi bellekler bulunduran sunucular üzerinde çalışan projeler, nispeten daha güçsüz donanım üzerinde çalışanlara göre çok daha hızlıdır.

Barındırma hizmeti verilen özel bilgisayarlarda (sunucularda) bu amaçla kullanıma uygun donanımlar kullanılır. Eğer co-location (kendi sunucunu veri merkezinde barındırma) çözümü tercih edecekseniz sunucularınız durmaksızın 7/24 çalışacağı için buna uygun parçalar seçmelisiniz. Hatırlarsanız bizler de Technopat olarak ileride kullanmaya başlayacağımız sunucumuza özel parçalar seçmiştik ve sizlerle paylaşmıştık.

İşlemciler, SSD’ler hosting seçimi yaparken özellikle dikkat etmeniz gereken donanımlar. IOPS değeri yüksek bir SSD ve işlem hızı yüksek işlemciler sizi verdiği performans ile memnun edecektir.

Hosting seçimi
Bir sunucu anakartı.

Depolama ve Bant Genişliği

Barındırma hizmetleri yani hosting seçiminde yine önemli ve dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de depolama ve sunulan bant genişliği. Genelde sıradan kişisel blog veya 40 yılda bir girip çıktığınız bir site için bu önemli olmayabilir fakat büyük projeleriniz varsa buna dikkat etmelisiniz.

Kimi barındırma çözümlerinde sınırsız depolama ve bant genişliği denilse de aşırı depolama alanı kullanmanız ve özellikle paylaşımlı sunucuda barınıyorsanız bant genişliğini aşırı kullanmanız durumunda muhakkak bir kısıtlama getirilecektir. Normal sınırsız hosting paketleri bu gibi durumlarda yetersiz geldiyse kiralık sunucular (dedicated) veya VPS, VDS, bulut sunucular gibi kolay ölçeklenebilir çözümlere yönelebilirsiniz.

Örneğin online eğitim platformları, sürekli veri yüklenip alınan projeler ve benzer iş yükleri için bunun altından kalkabilecek depolama alanı çokluğu ve iyi bant genişliği olmazsa olmazlar arasında.

Ayakta Kalma Süresi (Uptime)

Ayakta kalma süresi yani uptime oranı da hosting seçimi yaparken göz önüne alınması gereken bir etmen. Uptime değeri, ilgili hizmeti veren firmadaki projelerin, web sitelerin bir yılda ne kadar süreyle kesintiye uğradığını gösterir. Kesinti ne kadar az ise uptime değeri o kadar yüksektir. Aynı şekilde kesinti ne kadar fazlaysa uptime değeri de o kadar düşük olacaktır.

Günümüzdeki birçok hosting firması ve datacenter yüzde 96’nın üzerinde uptime değerleri sağlıyor. Tavsiyemiz minimum yüzde 99 uptime değeri sağlayan bir firma ile çalışmanız. 99.99 ve daha iyi uptime sağlayan veri merkezleri ve firmalar da ülkemizde mevcut.

Kimse web sitesinin saatler boyunca kapalı olmasını istemez değil mi?

hosting seçimi

Destek ve Yönetim Hizmetleri

Destek ve yönetim hizmetleri birçok hosting müşterisinin dikkate aldığı kriterler arasında en önemlilerden biri. Satın aldığınız hosting hizmetinde barınmakta olan projelerinizin ve web sitelerinizde hosting kaynaklı bir sorun yaşanması durumunda firma personellerinin ne kadar ilgilendiği, destek taleplerine ne kadar sürede dönüş yaptığı önemlidir.

Bir barındırma çözümü seçerken 7/24 destek ve ulaşılabilirlik, olumlu yönde müşteri görüşleri ve firmanın sorun ile ne kadar ilgilendiğine dikkat etmelisiniz. İlgisiz ve sizleri umursamayan, destek taleplerinize geri dönüş yapmayan firmalar yüzünden onca emek verdiğiniz projeler ziyan olabilir, maddi manevi zarara uğrayabilirsiniz.

Eğer bir dedicated veya co-location hizmeti tercih edecekseniz veri merkezinin ücretli ve ücretsiz verdiği hizmetlerin neler olduğunu, sunucuların takibinin yapılıp yapılmadığını, yönetimsel hizmetlerin sunulup sunulmadığını öğrenmelisiniz. Bu hizmetleri sunan veri merkezleri ve hosting firmaları mevcut. Onlarla görüşerek kendinize uygun hizmetler edinebilirsiniz.

Yazılımlara Özgü Hizmetler

İçerik yönetim sistemlerine (CMS) özgü şekilde özel yapılandırılmış paketler de piyasada bulunmakta. WordPress, Drupal, Joomla gibi içerik yönetim sistemlerine uygun şekilde hazırlanan bu hosting paketleri bu gibi yazılımları tercih edecek kimselere yüksek verimlilik, CMS ile optimize ve daha iyi çalışma, hız gibi avantajlar sağlıyor.

Özelleştirilmiş Hizmetler

Kimi çözümler özelleştirmeye pek müsaade etmezken kimi çözümler ise özelleştirme dostu olarak ön plana çıkıyor. Büyük ölçüde rahatlık sunan ve dizayn edebilir IaaS veya FaaS gibi hizmetler sunan firmalar da bulunuyor.

Önbellekleme, CDN’ler, load balancerlar ile yükü dağıtma gibi özel ve ihtiyaç duyulduğu takdirde kullanılabilecek hizmetler bulunuyor.

Barındırma Yöntemleri

Bu başlık altında hosting seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden birisi olan barındırma yöntemlerine değineceğiz.

Hosting paketleri genelde paylaşımlı hostingler ve diğerleri olarak ikiye ayrılır. Paylaşımlı hosting paketlerinde bir sunucu üzerinde birden fazla site bulunur. Paylaşımlı hostingler düşük maliyetli bir çözüm fakat hem güvenlik açısından hem de kimi zaman performans açısından sıkıntılar yaşatabilmekte. Örneğin sizin web sitenizin barındığı sunucudaki diğer site saldırıya uğrarsa sizin siteniz de riske girebilir. Aynı zamanda paylaşımlı sunucudaki diğer sitelerin aşırı kaynak tüketmesi durumunda siz de ister istemez etkilenebilirsiniz.

Diğer barındırma hizmetleri ise VPS, bulut sunucu Dedicated (kiralık) ve co-location (kendi sunucunu barındırtma) gibi hizmetlerdir.

VPS, VDS ve Bulut Sunucular

VPS: Virtual Private Server yani sanal özel sunucu anlamına gelen bu tür sunucularda fiziksel olarak bir sunucu üzerinde sanal olarak ayrılmış birden çok bölüm bulunur. Paylaşımlı hostingler gibi değildir, daha özgürdür. Kendi yapılandırmanızı yapabileceğiniz, VPS sunucunuza ayrılan özgü çekirdekler ve bellek tanımlaması yapılmış sunucu türüne denilir. Yüksek ağ ve kaynak kullanımı durumunda fiziksel olarak aynı sunucuda bulunan diğer VPS kullanıcıları etkilenebilir. Küçük işletmeler genelde bu tarz hizmetlerden yararlanırlar.

VDS: Virtual Dedicated Server yani sanal kiralık sunucular da VPS’e benzerler fakat ikisini birbirinden ayıran farklar mevcut. VPS türü sunucularda diğer siteler sizi etkileyebilirken VDS türü sunucularda etkilemez. Kaynaklar sunucuların birbirlerini etkileyemediği şekilde ayrılır. Yine VPS’e benzer şekilde kendi tercih ettiğiniz işletim sistemlerini, yapılandırmaları kurabilirsiniz.

Bulut sunucu: Bu türdeki sunucu çözümlerinde kaynaklar kolayca ölçeklenebilir, yük sunuculara dağıtılabilir ve yüksek performans alınabilir. Sağladığı rahatlık nedeniyle çoğu kişi tarafından tercih sebebidir.

Dedicated, Co-Location ve Bare-Metal Sunucular

Dedicated adını verdiğimiz kiralık sunucularda kiralamış olduğunuz sunucu ücretini ödediğiniz takdirde size aittir. Kaynaklarınız başkaları ile bölüşülmez, yönetim hizmetleri almazsanız genellikle kendiniz yapılandırmak zorunda olduğunuz çözümdür.

Co-location yani sunucu barındırma hizmetinde ise kendi ayarlamış olduğunuz sunucuyu bir veri merkezine teslim edersiniz. Elektriği, bakımı, yönetimi, interneti gibi şeylerle veri merkezi ilgilenir. Sunucu sizin olduğu için kaynaklarınız başkaları ile paylaşılmaz. Genellikle büyük işletmeler bu tarz çözümleri tercih etmekte.

Bizler de Technopat olarak toplamış olduğumuz yeni sunucumuzu yakında veri merkezine teslim edip faaliyete geçireceğiz. Bu sunucunun bakımı, interneti, elektriği, yönetimi gibi işler veri merkezi tarafından belirli bir ücret karşılığında sağlanacak.

hosting seçimi

Sonuç

Sonuç olarak bize göre yüksek kaynak kullanımı, oyun sunucuları gibi kullanımlar için co-location veya dedicated çözümler; kişisel blog siteleri, günlük amaçlı siteler için paylaşımlı hosting paketlerini tercih etmeniz en mantıklı seçim olacaktır. VPS, bulut sunucu gibi hizmetler ise küçük işletmeler, giriş-orta seviyedeki projeler için tercih edilebilir.

Sizler de yazımızda belirtmiş olduğumuz hususlara dikkat ederek kendinize uygun barındırma çözümü tercih edebilirsiniz.